Dr. Michael Laitman

Formaeggyezés, az integrál rendszerben

Kérdés: Nemcsak, hogy az ember és a természet, de még az emberek közötti kapcsolatot sem értjük. Mindkettő rejtve van a szemünk elől.

A verebek pusztulása a 60-as évekbeli Kínában például, emberek tízmillióinak éhezéséhez vezetett. Észak-Koreában a macskák kiirtása miatt nagyszámú patkány és kígyó jelent meg, ezért a környező országokból kellett újabb macskákat behozni. 

A farkasok pusztulása mindig oda vezet, hogy felborul az egyensúly a szarvasok és a vaddisznók számában. Ez azért történik, mert a farkasok általában csak a beteg állatokkal végeznek.

Még sok hasonló példát sorolhatnánk. De a kérdésem kifejezetten az emberi szintre vonatkozik. Egyet ért azzal a kijelentéssel, hogy a természetben az általános fontosabb, mint az egyedi?

Válasz: Az egyik nem mehet a másik kárára. Ha egy integrál rendszerben gondolkodunk, akkor a rendszer egészének szempontjából minden egyes rész azonos értékkel bír. Máskülönben nem mondható el, hogy a rendszer abszolút, teljes és integrál.

Megjegyzés: Azt is mondják, hogy amennyiben az általános rendszernek szüksége van egy emberre, az illető léte biztosított, ha nélkülözhető, akkor pedig nem.

Rav kommentje: Ez igaz a kövületi, növényi és állati természetet illetően, de az emberről nem mondható el. Az ok, hogy az ember egoizmusával megzavarja a természetet, uralja azt, és bármit megtehet, akár olyat is, ami túl van a józan ész határain. 

Kérdés: A tudósok szerint minden rendszer jellemzője, hogy fejlődésen, valami fajta evolúciós folyamaton megy keresztül. Kezdetben mindig jelen van az elutasítás és a szeparáció folyamata, hogy aztán tovább mozduljon a következő, magasabb szinten bekövetkező szakasz, az egység felé. A koronavírussal a természet most megosztott minket. Köreinkben a virtuális valóság fejlődik ki. Mi a köztünk lévő kapcsolat szintjén, ránk váró következő szakasz? 

Válasz: Továbbra is tudatosítanunk szükséges, hogy a kapcsolatnak mindenekelőtt integrál jellegűnek kell lennie, és egységhez kell vezetnie. Nem rendelkezünk az egységalkotás ösztönével, mint az állatok. Emberként, a kapcsolat ellen vagyunk. Egoizmusunk keményen beleszól a folyamatba. Így hát fel kell ismernünk torzító hatását, majd fölé kell emelkednünk.

[266175]
KabTV  “A korona vírus utáni korszak” 20/04/16
Forrás: https://laitman.com/2020/06/equivalence-of-the-integral-system/
67 queries in 0,121 seconds.