Dr. Michael Laitman

Az értékek fölé emelkedés

Kérdés: A vírust megelőző időkben a fő emberi értékek a következők voltak: család, pénzkereset, talán valamilyen kisebb, esetleg nagyobb üzleti vállalkozás irányítása. Most azonban, amikor az emberek lassan kezdenek kimozdulni saját elszigetelődésük állapotából, nem tiszta számukra, hogy mi a teendő. Sok üzlet nem áll talpra, nem lesz turizmus vagy légi-forgalom.

Miként éljen az ember? Milyen értékek mentén fog megszerveződni a krízis utáni világ?

Válasz: Azt hiszem, hogy az emberek valódi értékekre tesznek szert. A repkedés bolygó szerte, rohangálás a leértékelésekre, és más szükségtelen tevékenységek, amelyekért dolgozunk, pénzt keresünk, elköltjük, miközben más húz hasznot belőlünk, és milliárdos vagyont halmoz fel, és jellemzően nem csinál vele semmit – mindez egyfajta kiegyenlítődés felé fog elmozdulni. Ha nem is teljes egészében, de elér egy normális szintet, deflálódik, ahogy mondani szokták.

Tehát az ember elsősorban élete értékeit kutatja. Megkérdezi az élet célját, keresi rá a választ, ami már értékes aktus. Úgy hiszem, hogy helyes úton járunk.

Minden az embereken múlik. Nem szabad, hogy megadják magukat mindenféle hírverésnek és megtévesztésnek, pedig erre sarkallják őket, az eszementek és az újgazdagok, akik a pénzhalmozáson kívül semmi értéket nem tulajdonítanak az életnek. Abban reménykedem, hogy az emberek elkezdenek keresni valami magasabb rendű dolgot.

Ezek a magas rendű értékek azonban nem az életen belül, hanem felette találhatók. Mi után is kutakodjunk, ha egyszer úgyis véges az élet? Sőt, azt is látjuk, hogy nincs benne boldogság. Valami másra, erősebbre, tökéletesebbre és örök-érvényűre van szükségünk. Amilyen mértékben az ember képes megragadni élete egészét, és mindazt, ami túlmutat azon, szükségszerű, hogy megtalálja a választ az élet célját firtató kérdésre.

Ha csak a fizikai létezésünk érdekelne minket, mint az állatokat, akik semmi mást nem látnak, akkor ösztönösen látnánk el magunkat, és maradéktalanul elégedettek is volnánk. Nem lenne hiányérzetünk.

De ha ennél magasabbra tekintünk, anélkül, hogy a születéstől a halálig tartó szűkös világunkba akarnánk beszorítani önmagunkat, akkor muszáj, hogy válaszoljunk a következő kérdésre: „Mi az, amire az életet kaptuk?” Hol van a válasz, amellyel olthatnánk a létezés értelmét kutató ember, szomját?

A természet nem tesz semmit cél nélkül. Ha felmerül bennünk a nem-biológiai létezés kérdése, biológiai létezésünk ideje alatt, akkor szükséges és lehetséges, hogy választ találjunk rá.

Vannak, akikben mindez sürgető igényként jelenik meg, és persze léteznek olyanok, akiknek még fejlődniük kell, mielőtt eljutnának a fenti kérdésig. Azonban ők sem tolhatják el maguktól, illetve muszáj lesz megtalálniuk a választ, ami egyáltalán nem könnyű. Mégis, maga a jelenség nagy dolognak számít, hogy a természet hívására megszületik bennünk ez a kérdés.

[266566]
KabTV “Kabbala Alapjai” 20/05/17Forrás: https://laitman.com/2020/06/rise-above-the-old-values/
67 queries in 0,113 seconds.