Dr. Michael Laitman

Van jelentése az életnek, ha csak az életet magát nézzük?

Kérdés: Az a tény, hogy az élet véges, ellátja azt valamilyen különleges jelentéssel? Olyan jelentésre gondolok, ami hiányzik az életből, ha az örökké tart, és nincs a haláltól való félelem.

Válasz: És mi értelme egy ilyen életnek? Meghalok, mint egy állat, és vége mindennek?

Komment: Van benne valamilyen kemény szigorúság.

Dr. Michael Laitman válasza: Milyen szigorúság? Mint a marxistáknál? „Élj másokért, mindenki más mindenkiért, és senki nem önmagáért!” Ez mire lenne jó? Ez nem lehet, az élet értelmét. 

Valaminek nem a végességében rejlik az értelme. Nincs jelentése az életnek, ha csak önmagában nézzük. Csak egy primitív, materialista filozófia gondolhatja így, ami úgy véli, hogy az anyagon túl nincs semmi.

Ha a kérdésed megválaszolatlan marad, akkor ezzel vigasztalod magad, minden másról megfeledkezel, és meggyőződ magad, hogy ez az igazság.

Kérdés: Ha én egy öröm megszerzésére irányuló vágy vagyok, akkor mi másban láthatok értéket, mint az öröm és élvezet?

Válasz: Az élvezet bezsebelése a materiális élet célja. Létezik más ezen kívül? Ha ez a kérdés nem merül fel valakiben, akkor elmerül az öröm keresésében. Természetesen jobb élvezetet átélni, mint szenvedni. Ebben mindenki egyet ért. De ez önmagában még nem ad jelentést semminek.

Nem azért teremtett minket a természet, hogy csöndesen élvezzük a számunkra kijelölt éveket. Fejlődésünk fontos előfeltétele a miértre vonatkozó kérdés.

[266614]
KabTV “Kabbala Alapjai” 20/05/17/20
Forrás: https://laitman.com/2020/06/is-there-a-meaning-of-life-in-the-life-itself/
67 queries in 0,116 seconds.