Dr. Michael Laitman

A hamis információk áradatában

Kérdés: A Szovjetunióban nem volt erőszak a képernyőn, de nem mondanám, hogy az ottani emberek kevésbé voltak erőszakosak. Miért van ez?

Válasz: Nem gondolom, hogy egy olyan társadalomban, mint a Szovjetunió, a sajtó, a mozi és a színház nagy hatással lett volna az emberre. Az emberek egyértelműen megértették, hogy hatalmas különbség van az élet és aközött, amit a kommunista párt és a kormány táplál beléjük. Ezért nem vették észre ezt az információt.

Kommentár: Mindazonáltal a pszichológiai kutatások szerint minden média befolyásolja az emberi pszichét. Ott úgy láttuk, hogy minden rendben van.

Válaszom: Vasfüggöny volt az egyén és a média között. Minden, amit a rádióban és a televízióban hallottak, előre szigorú szűrőn ment keresztül, és az emberek megértették, mit próbálnak megetetni velük és mit kell ebből komolyan venni. Lehet, hogy egy morzsányi információt, és semmi többet.

Most sokféle információ hatalmas áramlásában fürdünk. Minden értéken felül van eladva, túl sokat vásárolnak belőle, el van ez torzulva. Fogalmunk sincs, hogy mi hogyan és mi mennyi. Nyilvánvaló, hogy amit olvasunk, látunk a tévében, hallunk a rádióban és így tovább, minden információ torz, amelyet át akarnak adni nekünk különböző érdekeket képviselő felek.

De mivel sok van ebből, különböznek egymástól, és az információ nem a párt és a kormány ugyanazon forrásából származik, mint a Szovjetunióban, így nekünk nehéz ezzel megbirkózni. Tehát akár tetszik, akár nem,  szándékosan befolyásolnak ezzel bennünket. A millió gondolatot képviselő információ közül egyet kiválasztunk, bár ez szintén helytelen.

[268507]
KabTV “A Koronavírus időszaka után” 20/04/30
cikk forrása: https://laitman.com/2020/08/in-a-flood-of-false-information/
67 queries in 0,435 seconds.