Dr. Michael Laitman

Hol keressük a helyes megoldást?

Kérdés: Egész életünkben döntéseket hozunk magunkról, a családunkról, munkánkról, sőt, pár globális tennivalóról is.

Sok ember elmondta, hogyan látja a kérdést. Az ókori római író, Publilius Syrus az i.e. 100 körül ezt vetette papírra: „A végérvényes döntést hosszas mérlegelésnek kell megelőznie.” Ez a mondat aztán a „Vitasd meg gyakran, döntsd el egyszer!” szállóige formájában vált népszerűvé. Mihail Saltikov-Scsedrin pedig így fogalmazott: Nyílt megbeszéléssel nem csak a hibák, de az abszurd megoldások is könnyedén kiküszöbölhetők.”

A következő idézetet Albert Einsteinnek tulajdonítják: „Nem tudjuk ugyanazon a gondolati szinten megoldani problémáinkat, mint amelyek a világra hozták őket.”

Mit jelent pontosan az, hogy döntést hozni? Milyen folyamat ez az Ön megítélése szerint?

Válasz: Ha egy, vagy akár több megoldás van, le kell tennem a garast valamelyik mellett. Viszont ha nincs megoldás, akkor meg kell találnom, és ez problémás. Mondjuk azt, hogy több személyes alternatíva áll a rendelkezésemre, és én a legkorrektebbet, a  legköltséghatékonyabbat, stb. akarom fellelni. Ez jó néhány kérdést vet fel. Végig kell gondolnom, melyik paraméter mentén érdemes választani. Költséghatékonyság? Kivitelezés gyorsasága? Megbízhatóság? A lista bármeddig folytatható.

Kérdés: A helyes megoldás mindig kézenfekvő, vagy előfordul, hogy jobban rejtve van a szemünk elől?

Válasz: A helyes megoldás mindig a következő szinten található. Az embernek önmaga fölé kell emelkednie, hogy eljusson a következő szintre. Itt fogja megtalálni a megfelelő megoldást.

[270645]
KabTV  “Vezetői képességek” 20/06/11Forrás: https://laitman.com/2020/09/where-to-look-for-the-right-solution/
67 queries in 0,626 seconds.