Dr. Michael Laitman

Útmutató a kerekasztalokhoz, 1. rész

A kerekasztal célja

Kérdés: Az ókorban őseink a tábortűz körül gyűltek össze, hogy megvitassák a konfliktusokat, megoldják a súlyos kérdéseket, vagy egyszerűen csak, hogy megerősítsék a társadalmi kötelékeket.

Több mint 2000 évvel ezelőtt, a Sanhedrin alatt a bölcsek tovább folytatták az állami szintű kérdések, körben történő megoldását.

Az 5. – 6. században a legenda szerint a britek vezetője, Arthur király szintén kerekasztalt használt arra, hogy a köré gyűlt lovagok egyenlőnek érezzék magukat.

A mai értelemben a „kerekasztalt” a 20. század óta használják, bizonyos kérdések megvitatásának egyik módjaként.

Mi a kerekasztalok fő célja?

Válasz: A kerekasztalok fő célja annak bemutatása, hogy minden résztvevő egyenlő; hogy mindegyiküknek megvan a maga véleménye, amelyet szabadon kifejezhet.

Kérdés: Milyen esetekben lehet kerekasztalt használni, az állami szintű konfliktusok megoldására, és milyen esetekben, egyszerűen csak a kötelékek megerősítésére?

Válasz: Ha komoly előfeltételek vannak, akkor állami szinten kerekasztal-beszélgetéseket lehet szervezni.

A politikai környezetben azonban nagyon ritkán gyűlnek össze olyan emberek, akik egyenlőnek érzik magukat a kerek asztal koncepciójának megfelelően. Ezt általában annak bizonyítására használják, hogy látszólag mindenki ugyanarra törekszik, bár ez a politikusok között szinte lehetetlen.

Megjegyzés: Körben történő munkavégzés során kialakul egy speciális effektus, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kijelenthessük, hogy a kör ereje nagyobb, mint a részvevők összességének az ereje. Ez a hatás összehasonlítható olyan fogalmakkal, mint a „sokaság bölcsessége” és a „kollektív intelligencia”.

Megjegyzésem: Az  tény, hogy itt az erőfeszítések összessége nem csupán az összetevők összessége. Mivel a kerekasztalt alkotó résztvevőknek, felül kell emelkedniük egoizmusukon, valamilyen módon fejet kell hajtaniuk, és egyet kell érteniük a többiek véleményével, közös erőfeszítéseik összeadódnak és összegződnek.

Kiderült, hogy a kerekasztal-effektus nem csupán számtani összeadás, hanem sokkal több. Ha a résztvevők ellentmondásai nagyon komolyak voltak, akkor ha fölé akartak emelkedni és el akarták érni a „kerekasztal” állapotot, akkor a kapcsolat, a kommunikáció és az integráció jelentős hatását érték el.

[270293]
KabTV „Vezetői Készségek” 20/07/09
Forrás: https://laitman.com/2020/09/guidelines-for-round-tables-part-1/
67 queries in 0,110 seconds.