Dr. Michael Laitman

Féltékenység: A destruktívtól a pozitívig

Megjegyzés: A féltékenység az a vágy, hogy teljesen kontrolláljam egy másik ember idejét, minden mentális és fizikai erejét. Ez az egyik legerősebb, legpusztítóbb és legfájdalmasabb érzelem.

A féltékenységnek többféle típusa van: gyermeki, szakmai, nemzeti, a sportban, a kreativitásban. Az orvosok bebizonyították, hogy a férfi stresszének mérése során, a felesége fizikai hűtlensége és féltékenysége minősül a legnyomasztóbb csapásnak. Erősségében összehasonlítható egy szeretett ember elvesztésének traumájával.

Megjegyzésem: A Kabbala azt mondja, hogy a féltékenység szükséges a fejlődésünkhöz, és elmagyarázza, hogyan kell ezt kezelni.

A legjobb az, ha az összes többi embert nem csak magunkkal egyenlőnek képzeljük el, hanem úgy, hogy  joguk van a miénkkel ellentétes véleményükhöz és cselekedetekhez is. Tegyük fel, hogy te és én nem értünk egyet egymással. A nézeteltérésünk, az ellentétünk és az ellenállásunk az, amely lehetővé teszi számunkra, hogy sajátos kapcsolatot építsünk ki egymással.

Nem egymást akarjuk elpusztítani, hanem egy bizonyos teret létrehozni, ahol nincs sem te, sem én, csak talán valami van a kettő között. Ez – a valami a kettő között- lesz fejlődésünk következő spirituális foka.

Kérdés: Tehát, amíg egyikünk el nem éri ezt a harmadik állapotot, a féltékenység természetesen pusztító erő lesz?

Válasz: Igen. Ellenben ekkor pozitívvá válik.

Megjegyzés: Ez összehasonlítható egy levessel, amelybe különböző összetevőket adunk. De amikor együtt főzik őket, egyrészt van egy speciális általános íz, másrészt az egyes összetevők egyedisége nem veszik el. Nálunk is így van?

Válasz: Igen. Éppen ellenkezőleg, az egyediség növekszik. Nem mondok le róla, csak azt mondom, hogy a másiknak is lehet véleménye. Középen kapcsolatot építek vele.

Itt nincsenek trükkök. Ez egy kognitív folyamat, amikor az ember önmagát és a természetet felfedezve egy középső vonalat épít.

[272779]
KabTV “Kommunikációs Készségek” 20/08/07
Forrás: https://laitman.com/2020/11/jealousy-from-destructive-to-positive/
67 queries in 0,620 seconds.