Dr. Michael Laitman

Ki lesz a túlélő?

Az egész természet a komplexebb típusú kapcsolatok felé való törekvésre épül. Feladatunk az, hogy megtanuljunk belőle kapcsolódni annak érdekében, hogy életünket analóg módon építsük fel azzal, amit a természetben látunk.

Kérdés: Hogyan nyilvánul meg ez az együttműködés törvénye a társadalomban? Azt is látjuk, hogy más, meglehetősen szigorú törvények működnek a természetben. Nem vehetjük őket csak úgy, ahogy vannak, és nem alkalmazhatjuk őket a társadalomban.

Válasz: Még ezek a merev törvények is a természet összes tulajdonságának egyetlen egészbe való kompakt összekapcsolásának nevében járnak el. Ha valahol kölcsönös pusztulást, konfrontációt látunk, akkor meg kell értenünk, hogy ez még mindig ugyanabban az irányban működik, annak érdekében, hogy a természetet egyetlen rendszerbe hozzon minket.

Megjegyzés: Ha például a legerősebbek túlélésének egyszerű törvényét vesszük, nem a dzsungel törvényei szerint akarunk a társadalomban élni.

Megjegyzésem: Attól függ, hogyan értelmezzük a „legerősebb” fogalmát. Látjuk, hogy a fizikailag legerősebb ember nem éli túl. A gyakorlatias ember életben marad, mivel tudja, hogyan használja ésszerűen a környezetet, és hogyan irányítsa azt a természet magasabb céljának elérésére.

Amikor egy nyers erő működik, amely mindent maga alá akar gyűrni, semmi sem működik. Minden nagyon intelligens és sokoldalú rendszerben működik. Nem mondhatod, hogy most valamiféle hullám fog jönni, ami mindent elrendez vagy mindent elpusztít. Bármi történik is, ez mégis lehetőséget ad új kapcsolatokra. A természet a legegyszerűbb fajoktól a bonyolultabbak felé törekszik.

Kérdés: Vehetjük-e a homeosztázis törvényét, amelyet egyértelműen érezhetünk a testünkben, és át tudjuk-e adni ezt a társadalomnak? Hogyan nyilvánul meg ez a törvény a társadalomban, vagy lehetetlen ezt látni?

Válasz: Mindez relatív. Bár társadalmunk korántsem tökéletes, mindenféle emberre van szüksége: erősre és gyengére, okosra és butára. Általánosságban az emberiségnek nagyon sokfélének kell lennie ahhoz, hogy helyesen kapcsolódhasson ebből a sokszínűségből, és egy integrált, teljes formát teremthessen.

A természet a sokszínűségre törekszik, nem pedig arra, hogy egy embert erőssé tegyen és hatalmat adjon neki az egész világon. Látjuk, hogy nem a legerősebb marad életben, de nem is a legbölcsebb. A jobb és a bal erő minden lehetséges kombinációjára szükség van. Az marad életben, aki a legoptimálisabban képes különféle tulajdonságokat felhalmozni és ésszerűen felhasználni.

[273183]
A KabTV „Kommunikációs készségek” 11/20/20
forrás: https://laitman.com/2020/11/who-will-survive/
67 queries in 0,127 seconds.