Dr. Michael Laitman

„Izrael népe: A Hanuka Menórája, megfogja világítani a világot” (Thrive Global)

A Thrive Global közzétette új cikkemet: „ Izrael népe: A Hanuka menórája, megfogja világítani a világot”

Az ünnep a belső küzdelmünket jelképezi, ahogy legyőzzük a „Makkabeusok háborúja a görögök ellen” elnevezésű egoista természetünket.

Leslie Moulard menórát gyújt kétéves kislányával, Moirával a Hanuka ünnepségek alkalmával a Mizpah templomban 2019. december 27-én, pénteken.

Nincs jobb időzítés a Hanuka, – a Fények Fesztiváljának- megünneplésére, mint a jelenlegi időszak, amikor a világot megosztottság jellemzi, és a Fényre olyannyira szükség van. Az emberiség most szembesül egy globális vírus hatásával, amely alapvetően behatolt a bolygó minden szegletébe, miközben a gyűlölet és a szeparáció pandémiája tovább terjed az egész világon. Pontosan a zsidó nemzet az, ami rendelkezik azzal az erővel, hogy lángra lobbantsa a szeretetet a gyűlölet felett, és a Fényt a sötétség felett. 

A „hanuka” szó a héber „ Hanu-Koh ” vagy „ – parkolj le ide” szóösszetétel, valójában egy spirituális folyamatra utal. Ez a spirituális fejlődés első szakaszát jelenti, amelyben elkezdjük korrigálni az önző élvezet vágyát, és átalakítani azt, abba a vágyba, hogy megajándékozzunk másokat, egy olyan állapot felé, amely felszabadít minket a szeparáció, a konfliktusok, az állandó érvelések, a kíméletlen versenyképesség hajtóerejének sötétségéből. Ami a mások kizsákmányolására és uralására irányul.

Az ünnep a belső küzdelmünket szimbolizálja, ahogy legyőzzük a „Makkabeusok háborúja, a görögök ellen” elnevezésű egoista természetünket. A „görögök” megszemélyesítik azokat a hedonista jellemzőket, amelyek arra vágynak, hogy mindent ellenőrizzenek körülöttünk, más szóval, hogy az önkényes egoista jellemzőink domináljanak. Nincs semmi baj, ha élvezetet akarunk nyerni. Valójában a mi természetünk az öröm megszerzésének vágya. Ami problémás, az az, hogy képességeinket és tehetségeinket önközpontúan alkalmazzuk, inkább az önmagunk felmagasztalására, mint a közjóra.

Látjuk ezt abban, ahogy a görögök imádták a versenyt és csodálták a nyerteseket. A zsidók viszont a „szeresd felebarátodat, mint önmagadat”, mint legmagasabb ideát követték. Ez az elv elveszett abban, hogy végtelenül törekedjünk a sikerre mások kárára, mégis ezt kell visszaszereznünk és végrehajtanunk annak érdekében, hogy az egész világot pozitív állapotba hozzuk.

Ezért a Hanuka történetében leírt háború, egy belső harcra utal, amelyet generációk óta vívtunk. Még akkor is, ha nincs látszólagos ellenségünk, a belső ellenségünk mindig fellázad bennünk, újra és újra a különféle bálványok feltörnek, például a hatalom, a hírnév és az irányítás imádata felé vonz ez bennünket. Bár, még mindig vonzódunk hozzájuk, de megértjük, hogy ezek ideiglenesek és károsak, és nem hoznak jó eredményeket.

A görögök fölötti győzelem az első lépés minden embernek, a spirituális ranglétrán való feljutáshoz. Amikor örülhetünk egymás sikereinek és megoszthatjuk aggodalmainkat a kölcsönös kapcsolatban, rájövünk, hogy a természet mit próbál megtanítani nekünk: hogy egyetlen testhez tartozunk. De ma ennek az ellenkezője történik, és a zsidó nemzet jobban elkülönül, mint valaha. Így ezek a kihívásokkal teli idők, alkalmat kínálnak arra, hogy rájöjjünk: a legsürgetőbb cselekvési felhívásunk az egyesülés és a kapcsolat pozitív példája lesz, mai makkabeusokként, akik megnyerik a háborút az egoista hajlamok felett. Ha csak a legapróbb lépést tesszük ebbe az irányba, csodákat fogunk látni az út során. Meglátjuk, hogy egy kis lámpa, a legkisebb üveg edény is, gyújthat egy erős, és meleg tüzet, amely minden ember életét megvilágítja.

A Hanuka ünnepe a Fény győzelmét jelenti a sötétség felett, az egység a megosztottság felett. Valójában egy ilyen győzelem, nem kevesebbet igényel, mint egy csodát, ami a mi tudatunkban születik meg. Csak azt kell tudnunk, hogyan gyújtsuk meg a gyertyát, hogy ez  megvalósuljon. Kapcsolatunk révén gyufát gyújtunk a sötétség ellen, és meggyújtjuk életünk Fényét. Ez a Hanuka ragyogása. A gyufához hasonlóan egy kis súrlódás, fényes lánggá alakul.

Boldog hanukát!

– Megjelent 2020. december 8-án

forrás: https://laitman.com/2020/12/people-of-israel-the-hanukkah-menorah-to-light-up-the-world-thrive-global/
67 queries in 0,639 seconds.