Dr. Michael Laitman

A jövő nélküli társadalom

182.02

Kérdés: A régi időkben az immorális emberek számára zárva volt a tudomány világa. Manapság semmiféle kapcsolat nincs az adott ember morális elvei és a hivatása között. Hogyan lehetne ezen a helyzeten javítani?

Válasz: Muszáj felhoznunk az emberek erkölcsi szintjét, különben lemondhatunk a jövőnkről, mivel el fogjuk pusztítani a bolygónkat.

Létezik egy egyezmény, amely megtiltja a toxikus anyagok előállítását. Ezt persze senki nem tartja be. Nem korlátozhatnak minket olyan előírások, amiket mi magunk foganatosítunk.

Olyan neveltetésben kell részesítenünk az egyént, hogy belássa: a világunkban előforduló ilyen és ehhez hasonló dolgokkal saját magának árt. Az a társadalom, amely mérgező anyagokat állít elő, a saját sírját ássa. Az ilyen társadalomnak nincs jövője.

Hozzászólás: Azoknál, akik társaiknál fejlettebbek az erkölcsi meggyőződéseik terén, tipikusan jelen van az alázat erénye is. Egyszerűen nem akarják a másikat kioktatni.

Rav válasza: Ez nem helyénvaló, mivel ez nem más, mint egoizmusuk megnyilvánulása. Le kell győzniük önmagukat, és népszerűsíteniük kell filozófiai elveiket, meggyőződéseiket, gondolataikat, mivel ezek a társadalmi közjót szolgálják. Mindezek mellett nem fontos, hogy ez jó vagy rossz érzésekkel tölti el az illetőt, hogy közben szégyelli-e magát vagy sem. Kötelessége, hogy felvilágosítsa környezetét!

[275111]
KabTV “Kommunikációs Készségek” 20/10/09
Forrás: The Society With No Future | Laitman.com
65 queries in 0,165 seconds.