Dr. Michael Laitman

Az egó egészséges növekedése

41.01

Kérdés: Mik az egó egészséges növekedésének jelei a spiritualitásban, illetve a korporális világban?

Válasz: Az egó egészséges növekedése abban az esetben történik meg, ha fölé emelkedek, és spirituális cselekvéseket hajtok végre. Ha így teszek, arra kényszerítem az egót, hogy növekedése elérje az én szintemet.

Tegyük fel, hogy valamilyen spirituális tettet hajtok végre. Amint felemelkedek a szintjére, az egóm úgyszintén erre a szintre emelkedik. Vágyat érzek a haladásra, a következő spirituális cselekvésre, és arra, hogy a soron következő szintre emelkedhessek. S az egóm is tovább emelkedik, az előző szintet maga mögött hagyva. Ez azt jelenti, hogy amilyen mértékben növekszem a spiritualitásban, annyira nő az egóm is. 

Így követi a kettő egymást, ahogy a mondás tartja: „Aki nagyobb a barátjánál, annak a vágya is nagyobb.” Végül bebizonyosodik, hogy ha eléred a komoly Kabbalista szintjét, ez egyben azt is jelenti, hogy nagy egoistává nőted ki magad.

Az elért spirituális minőség azonban irányítása alatt tartja az egót, ami annyit tesz, hogy az adakozási szándék a munkaeszközünk, haladásra ösztökéljük a szellemet, újabb és újabb spirituális állapot meghódítására törekszünk, ami viszont az egó emelkedésére hat ösztönzőleg.

Ezért valójában spirituális szintnövekedésünk az egónak köszönhető, mivel minden, amit a Teremtő létrehozott, alapvetően egó, és minden más ennek az egónak a származéka.

[241153]
KabTV “Kabbala Alapjai” 18/11/11
Forrás: A Healthy Growth Of The Ego | Laitman.com
65 queries in 0,626 seconds.