Dr. Michael Laitman

Mi a különbség az erkölcsi alapelvek és az erkölcsi normák között?

560

Kérdés: Különbséget teszünk erkölcsi elvek, és erkölcsi normák között.

Erkölcsi normának számít, ha például átadom a helyem a tömegközlekedési eszközön. Erkölcsi elv az emberség, altruizmus, közösségi szemlélet, igazságosság, könyörület, békeszeretet, hazaszeretet és tolerancia.

A legtöbb ember betartja az erkölcsi normákat, a morális elveket azonban nem. Ennek talán az az oka, hogy ez utóbbiak kevésbé specifikusak, és mindenki a maga módján értelmezi őket? 

Válasz: Igen, kevésbé specifikusak. Meg kell tanulnunk megvalósítani őket saját bensőnkben. Ennek eszköze a gondolatainkból és érintkezéseinkből álló belső rendszer. Ha ezzel készen állunk, fokozatosan közelebb kerülhetünk a kivitelezési szakaszhoz.

Bármilyen normáról is beszélünk, legyen ez akár az ülőhely átadása a tömegközlekedésen, ezeknek semmi köze az ember korrekciójához. Az ilyen normák csak azt a célt szolgálják, hogy az egyénből társadalmi terméket állítsanak elő, semmi mást. A Kabbala Tudománya más üzenetet hordoz. Az ember követ néhány tanult erkölcsi alapelvet, de ezzel nem dolgozik saját korrekcióján.

Kérdés: Mi van akkor, ha ez az elv a „Szeresd felebarátod!”-ból jön?

Válasz: Akkor ez azt jelenti, hogy a tanítás a felebarát iránti önző szeretetből táplálkozik. Át kell látnunk a cselekvéseink mögött meghúzódó okokat. Arról van szó, hogy egy bizonyos módon viszonyulunk a közös kapcsolathoz, hogy létrejöjjön egyetlen egységesült rendszer, és meg kell értenünk, hogy ennek az egységnek a Felső Erő is része? Vagy egyszerűen azon ügyködünk, hogy egy kissé jól fésültebb arculatot kölcsönözzünk az emberi közösségeknek?

[274958]
KabTV “Kommunikációs Készségek” 20/10/09
Forrás: The Difference Between Moral Principles And Moral Norms | Laitman.com
65 queries in 0,137 seconds.