Dr. Michael Laitman

A Kabbala terjesztésének kezdete

219.01

Kérdés: Mi motiválta önt a könyvírásra? Azt mondta, hogy az első könyvét 1983-ban adta ki. Miért írta?

Válasz: Mivel sok emberrel találkoztam, akik megkérdezték tőlem: “Mi az a Kabbala?” Azokban az években a társadalom nagy része egyáltalán nem tudott semmit a Kabbaláról.

Ezért úgy döntöttem, hogy az embereket meg kell ismertetni vele, és át kell adni a fő rendelkezéseket, az alapfogalmakat. A könyv címe: “A Kabbala alapelvei” ami közérthető nyelven íródott.  Véleményem szerint jól sikerült. Legalábbis nagyon gyorsan elterjedt. Az Amerikai Nagykövetség azonnal megvett 300 példányt, az első három könyvből, amelyet írtam.

A 90-es évekhez közeledve lehetővé vált a könyvkiadás Oroszországban és 50 000 példányban kelt el.

Kérdés: Van-e összefüggés azzal, hogy e könyvek megírása után azonnal újabb tanulók kezdtek jönni önhöz?

Válasz: Nem. Akkor nem volt sok tanítványom. Amikor a Szovjetunióban megkezdődött a peresztrojka, az emberek elkezdtek Izraelbe jönni és felfedezni Kabbalát. Noha megjelentek könyvek a Kabbaláról, a folyamat lassú volt.

Fokozatosan orosz nyelvű csoport szerveződött, a héber nyelvűvel párhuzamosan. Hetente egyszer tanítottam az otthonomban, ahol 30–40 ember gyűlt össze.

Ezen kívül orosz nyelven vezettem rádióműsort, és ez azokban az években is vonzotta az újonnan érkezőket. Aztán Kanadában, Amerikában tartottam előadásokat, bár ritkán jártam ott. Akkor még nem volt erre igény mert a Kabbala csak most kezdett el terjedni. 2000-hez közeledve kezdődött az egész.

Kérdés: Az ön által írt könyveket sok nyelvre lefordítják?

Válasz: Igen, mert vannak tanítványaim a világ minden országában. Japán, Óceánia, Oroszország, Kína, India, Európa országaiban, nem beszélve Dél- és Észak-Amerikáról, amelyekben fel-alá utaztam, előadásokat, szemináriumokat és kongresszusokat tartottam. Nem tudom, hol nincsenek tanulóim. Még Afrikában is vannak rendszeres tanítványok.

[278507]
KabTV “Kérdések a Kabbalasita könyvekkel kapcsolatosan” 19/10/22
forrás: https://laitman.com/2021/03/the-beginning-of-the-dissemination-of-kabbalah/
65 queries in 0,608 seconds.