Dr. Michael Laitman

Miért örülnek a Kabbalisták a zuhanás állapotában?

237

Kérdés: A Kabbalában elkülönítünk emelkedéseket és zuhanásokat. Azt mondják, hogy a Kabbalisták a zuhanások során is örülnek. Miért van ez?

Válasz: Tapasztalata és gyakorlata eredményeképp a Kabbalista megérti, hogy a soron következő nagy emelkedést zuhanás előzi meg.  Ezért ugyanúgy örül a zuhanáskor, mint az emelkedés állapotában. Érti, hogy lehetetlen haladni zuhanás nélkül, hiszen az egyszerűen egy még nagyobb vágy megnyílása, amely később kielégülést fog nyerni. 

Kérdés: A Kabbalában is létezik a nézet, miszerint maga a munka okoz örömet, és az érzés alapján ellenőrizhetjük szándékunkat. Elképzelhető, hogy az ember nem a jövőbeli állapot, nem a megkapás okozta nyereség, hanem a munka okán tapasztalja meg az örömöt?

Válasz: Igen. A jövő helyett meg kell próbálni mindig a jelenben élni, éppen abban a pontban, ahol vagyok. Ha jelenleg is érzem a kapcsolódást a Teremtőhöz, a barátokhoz, és sikerrel valósítom meg a teremtés célját, akkor csodálatos állapotban tartózkodom, és ennél többet nem is akarhatok.

Ha azt élem meg, hogy minden pillanat az abszolút megfelelő körülményeket biztosítja számomra, tudhatom, hogy valóban a helyes úton járok.

[276068]
KabTV “Spiritualis Állapotok” 19/40/03
Forrás: Why Do Kabbalists Rejoice In Descents? | Laitman.com
65 queries in 0,964 seconds.