Dr. Michael Laitman

Szimbolikus történetek és spirituális minőségek

560

Kérdés: Pesach (húsvét) ünnepén macest, és nem kenyeret eszünk. Mi ennek a szokásnak a spirituális jelentése?

Válasz: Az Egyiptomból való kimenekülés az egoizmus elutasítását, az egó uralmától való megszabadulást jelenti. A maces evése megmutatja, hogy mi is pontosan ez az elutasítás. Az embernek el kell utasítania a kenyér elfogyasztását, mivel a liszt az egoista vágy tulajdonságát, a víz  pedig az önzetlen vágy attribútumát jelképezi

A liszt (megszerzés) és a víz (adakozás) nem férnek meg egymás mellett. A Pészach ünnepe a megszerzés és az adakozás minőségei közötti,totális elkülönülést jeleníti meg. 

Kérdés: Az Egyiptomot elhagyó emberek mindezeken az állapotokon keresztül mentek?

Válasz: Igen, érezték, hogy így kell cselekedniük. 

Kérdés: Ezekben a szimbolikus történetekben akartak ábrázolni mindent? Nem lehetett volna valami más módot találni?

Válasz: Nem, mivel a spirituális minőségek még nem jelentek meg. Hogy ábrázolhatnád akkor őket? Csak az ágak nyelve által van rá lehetőség.

Mindennek spirituális gyökerei vannak. Ezen a szinten, belső erőink között történik minden, viszont lehetetlen leírni a történéseket, mivel nem ismerjük ezeket az erőket. Ismeretlenek számunkra, még névvel sem tudjuk illetni őket. A spirituális gyökerekből származnak az ágak (következmények), amiket a mi világunkban tapasztalunk, mert ez a világ a Felső teljes hasonlatosságára lett elrendezve. Ebből következően elővehetek olyan szavakat, mint „liszt”, „víz”, „Egyiptom”, „Vörös tenger”, és így tovább, és használhatom ezeket a jelentéseket, miközben képzeletünk a spirituális gyökerek szintjén mozog.  

[279479]
KabTV “Spiritualis Állapotok” 19/04/15
Forrás: https://laitman.com/2021/03/allegories-and-spiritual-properties/
65 queries in 0,795 seconds.