Dr. Michael Laitman

Férfi és nő: Az ellentétek egysége

Kérdés: A „teremtett lény” fogalma nemek nélküli (se nem férfi, se nem nő), de vajon a teremtett lélek férfi vagy nő?

Válasz: A teremtett lélek a teremtett lény? Valójában a teremtett lélek feminin, mert a Teremtő vágyat teremtett. Az erő, a Fény, amely ezt a vágyat teremtésbe hozta, az masculin.

A Teremtő tehát a masculin rész, a teremtett lény pedig az Ő feminin része. Az egyik rész nem működhet a másik nélkül. Ennek eredményeképpen van férfi és nő. Végül is lehetetlen, hogy a Fény edény nélkül létezzen, és az edény a Fény nélkül olyan, mint a pozitív pólus a negatív pólus nélkül és a pozitív pólus a negatív pólus nélkül. Ezért minden az ellentétek egyesülésén alapul, ami a teremtés tárgya.

A teremtett lény kezdetben egy masculin részből áll, amely aztán teremtésbe hívja a feminin részt, ami azt jelenti, hogy a Fény hívja meg a vágyat, majd a vágy úgy változtatja meg magát, hogy befogadója lehessen a Fénynek. A férfi és a nő lényegisége a mi világunkban az, hogy elérjék spirituális gyökerüket, és a spirituális törvények szerinti kapcsolatukban, legyenek egyek. Ekkor érik el a spirituális szárnyalás tökéletes és örökkévaló állapotát. Ez a feladatunk ebben a világban.

Kérdés: Mi az alapvető különbség a férfi és a nő között?

Válasz: A köztük lévő különbség abszolút. A magunk világában nem érezzük, hogy mennyire ellentétesek egymással. Valójában pedig, semmi sem ellentétesebb és ellentmondásosabb, mint egy férfi és egy nő a spirituális gyökereikben.

Aaz ennek a különbségnek köszönhető az, ami fölé emelkedve egy egésszé tudnak összekapcsolódni. Semmi sincs mindkettőjükben, amit a másik ne egészíthetne ki, hiszen lelkileg csak egymást kiegészítve létezhetnek.

A természet szemszögéből, Kabbalista szemszögből beszélek. Nem érdekelnek a feminista nézetek. Ez nem a pszichológiáról vagy a filozófiáról, vagy valamilyen tiszteletre méltó vagy éppen illetlen eszméről, vagy nézetről szól. Ez teljesen irreleváns, és semmi köze ahhoz a kerethez, amelyben mi működünk.

Elismerem a Kabbala bölcsességét, amely a teremtett lényről szól; arról, hogyan jött létre, hogyan fejlődött, hogyan vált két teljesen ellentétes részre, és hogyan távolodik el először egymástól – ez az egységes gyökerekből eredő két rész -, majd hogyan kapcsolódik újra össze és egészíti ki egymást. Ez a férfi és a női rész.

A mi világunkban nagyon kevés minőséget tulajdoníthatunk a férfinak és a nőnek abból, amit a Kabbala bölcsessége tanít nekünk, mert nagyon messze vagyunk attól, hogy hasonlítsunk ennek az egységnek a spirituális tulajdonságaira és objektumára. Ez azt jelenti, hogy spirituális értelemben sem férfiak, sem nők nem vagyunk, hanem sokkal inkább valami köztes, nem egyértelmű és befejezetlen, kidolgozatlan objektumok. Végig kell mennünk a aspirituális evolúciós folyamaton, és akkor fogunk rájönni, hogyan egészíthetjük ki egymást, és válhatunk egyetlen tökéletes egésszé. Ez azt jelenti, hogy együtt hasonlóvá válhatunk a Teremtőhöz. Aki a mindenséget létezésbe hozta. 

[175158]
Az orosz nyelvű kabbala leckéből 2015.06.12
forrás: https://laitman.com/2016/01/man-and-woman-unity-of-opposites/#gsc.tab=0
67 queries in 0,116 seconds.