Dr. Michael Laitman

Az egoizmusból való kilépés szakaszai

290

Az egoista természetük felismerése után az emberek eljutnak a második szakaszhoz: „Amit gyűlölsz, ne tedd a barátoddal”. Ez már minőségi változás az emberben, amikor megérti, hogy azzal, hogy árt a másiknak, önmagának árt.

Kommentár: Látjuk, hogy az emberek szélsőséges helyzetekben, például háborúban, még az életüket is képesek odaadni a másikért, nemhogy ne ártanának.

Az én válaszom: Igen, de ezek még mindig az egoizmusból való kilépés első lépései.

Kérdés: Nem elég, ha felismerjük természetünk gonoszságát? Azt is meg kell értenünk, hogy kell lennie valamilyen magasabb célnak és magasabb értékeknek? Mik lehetnek ezek? Végül is mindig két szempontnak kell lennie.

Válasz: A legmagasabb érték az egoizmusból való abszolút kilépésben rejlik, amikor mindent, amit az ember tesz, másokért teszi, és nem önmagáért. Ez az első fokozat.

A második fokozat az a vágya az embernek, hogy olyan legyen, mint a Teremtő. A Teremtő egy abszolút antiegoista rendszer, amelyhez az embernek fel kell emelkednie, Hozzá kell tapadnia, bele kell olvadnia, és így el kell érnie a célját: a Teremtővel való összetapadást.

[329373]
A KabTV „Az utolsó nemzedék korszaka” című írásából 2024.05.09.

forrás: https://laitman.com/2024/06/stages-of-getting-out-of-egoism/

66 queries in 0,647 seconds.