Dr. Michael Laitman

Hova távozunk a halál után?

Kérdés: A kabbala szerint a halál után a menny vagy a pokol vár minket? És ha bármelyik létezik, Önnek szándékában áll ezek valamelyikébe kerülni a test halála után?

Válasz: A pokol az az állapot, amikor a spirituális magaslatokat elért ember visszahullik az egoizmusba. Ezt nevezzük pokolnak. A személyt égeti az egoizmusa miatti szégyen. Ez a pokol, illetve büntetés tüze.

És amikor ezzel ellentétes módon, felemelkedünk a szeretet és adakozás minőségeihez, azt érezzük, hogy a mi világunknál magasabb szinten állunk. Megtapasztalhatóvá válik az örökkévalóság, tökéletesség és végtelenség. Ez a paradicsom vagy mennyország állapota.

A menny és pokol állapotait a spirituális emelkedések és a mi világunkba történő visszazuhanások során tapasztaljuk meg. Csak a kabbalisták képesek mindkét állapotot érezni. Ezek egyáltalán nem kapcsolódnak a korporális értelemben vett élethez vagy halálhoz.

A testünk csak egy állat, amit kizárólag azért kaptunk, hogy fizikai létezésünk alapjául szolgáljon. Olyan keretet biztosít, ahonnan lehetséges a spirituális fejlődésünk.

A kabbala bölcsessége csak a spirituális fejlődésről beszél. Ha életünk során nem fejlődünk spirituálisan, akkor úgy halunk meg, mint akármelyik állat, és akkor nekünk valóban bevégeztetett.

Nem cél, hogy bárhova is eljussunk a test halálát követően. A halál semmilyen változást nem hoz. De lehetőségünk nyílik rá, hogy életünk során elérjük a felső világot.

A kabbala célja, hogy jelenlegi életünk folyamán elérjük a menny érzékelését. És akkor állati létezésünk többé nem jelent akadályt. Más szavakkal, hiába hal meg a test, mi ekkor már a felső világban létezünk. Pontosan ezt, a lélek fejlesztését kell megcselekednünk.

A mi világunk materiális dimenziójában mindannyiunknak megadatott az állati test. Ugyanakkor rendelkezünk azzal a ponttal, ami a lélek embrionális formájának tekinthető. Ha gyarapítjuk az embriót, képessé válunk rá, hogy ezen keresztül érzékelhessük a spirituális életet. És akkor a testünk halála már nem lényeges. Megkezdődik az univerzum következő szintjének érzékelése a szomszédos dimenzióban.  

Ellenkező esetben, ha nem fejlesztjük a szívben lévő pontot, semmi nem történik a fizikai halál után. A lélek embriója, a szívben lévő pont egy új állati testben születik majd újjá, így új esélyt adva nekünk, hogy a kabbala útján haladjunk.

https://laitman.com/2015/12/where-will-i-go-after-death/

67 queries in 0,133 seconds.