Dr. Michael Laitman

A viták színhelye

A viták színhelye

Báál HáSzulám, “Száműzetés és Megváltás” című cikkéből: “Ezért a bölcsek azt mondták, hogy: “Izrael a leghevesebb a nemzetek között”, mert amennyire az elme szélesebb, annyira ragaszkodik jobban hozzá.

Ez egy pszichológiai törvény. És ha nem értettetek meg engem, akkor tanulmányozzátok ezt a mai nemzetek tagjai között. Bár mi még csak elkezdtük építeni, de az idő már felfedezte bennünk az elme hevességét és a magabiztosságát, és amit az egyik felépített, a másik lerombolja.

Ez mindenki számára látható. De én egy dolgot újítok, mert ők úgy gondolják, hogy a végén, a másik oldal meg fogja érteni a veszélyeket, meghajtja a fejét és elfogadja a véleményét.”

Pontosan így harcolnak a különböző parlamenti pártok tagjai, ugyanazon pártok egyik a másik ellen és minden személy saját maga ellen. Ez a felosztás nem hagy meg egy kis morzsát sem, amely ne legyen ellentétben másokkal. Mindannyian ragaszkodnak a saját tudásukhoz, mindegyik makacsul tartja a személyes véleményét, elvárja, hogy az ellenfél megadja magát, és egyetértsen vele. A pártok ragaszkodnak, összeütköznek, versenyeznek abban, hogy ki erősebb, és ki határozottabb. Nem számit hogy melyiknek a megközelítése igazabb, hanem hogy ki fog uralkodni, milyen ravaszsággal lehet átvenni a hatalmat. Mindenki keresi az eszközt, hogyan uraljon másokat erőszakkal vagy manipuláljon.

Egyelőre nincs remény a békére és a korrekcióra ilyen “körülmények” között. Nyilvánvaló, hogy a nemzeteknek és a népeknek, amelyek a “vitatkozók” ellenőrzése alatt vannak, soha nem lesz igazi előnyük a “cirkusz”-ból, ami felettük történik.

Mi azonban nem kell, hogy részt vegyünk ebben a “vitá”-ban. Mi az emberekhez csak egy céllal fordulunk, hogy kapcsolódjanak össze közöttük, és példát mutatunk arra, hogy a kapcsolat segít elrendezni a dolgokat és megnyerni. Nem legyőzni másokat, hanem legyőzni a problémákat. Csak így működhetünk, és pontosan ezt a próbálta Báál HáSzulám átadni Ben Gurion-nak (izraeli első miniszterelnöke), és más vezetőknek. Megpróbálta elmagyarázni, hogyan kell létrehozni a megfelelő kapcsolatokat a kormányban, és hogyan kell építeni egy társadalmat és közösséget.

Általában, részt vehetnek a helyi, állami vagy a globális kormányzatokban, de csak azzal a feltétellel, ha elég erősek ahhoz, hogy maradjanak mindig ugyanabban az irányban, csak a közöttük levő kapcsolat irányába és folyamatosan dolgozzanak rajta. Ebben az esetben nem számit, hogy mi a téma, legyen az nemzeti biztonság, az oktatás, a kultúra, a lakhatás, a problémák a lakosságnak különböző részein és így tovább. Csak mondjunk egy dolgot: a korrekció csak a kapcsolat alapján lehetséges, és mi létre kell hozzuk a megfelelő kapcsolatokat az emberek között Ennek alapján meg tudunk oldani minden problémát (ha meg maradnak problémák) miután helyesen kapcsolódunk össze.

Ezen megközelítés szerint, nem vesznek részt az általános “veszekedésben”, hanem összeadjuk az erőt, amelyet az emberek adnak nekünk, azért, hogy a végén legyőzzünk minden “veszekedőt” a legfontosabb megoldás által, amely – az integrált oktatás az emberek kapcsolatára. Még ha nem is hisz nekünk mindenki, fontos, hogy elérjünk a közös megértéshez, amely lehetővé teszi a módszer beteljesítését. Ez már meg fogja hozni a változásokat.

Különben is, soha nem vitatkozunk senkivel semmiről, a legfontosabb dolgon kívül: hogy csak az integrált oktatás útján és a köztünk levő kapcsolat által érünk el a megoldáshoz.

Ez a különbség köztünk és a többiek között, mert mi beszélünk a megoldásról egy adott problémával kapcsolatban, beszélünk az univerzális eszközről, a megközelítésről, amelyet fel kell használnunk ahhoz, hogy megoldjunk minden problémát. Általában, mi látjuk ezt a világot, mint eszközt a korrekcióra, és ők látják benne a cselekedetüknek a “küzdőterét”. Mi úgy gondoljuk, hogy korrigálnunk kell magunkat és ők úgy gondolják, hogy korrigálni kell a világot. Ez egy hatalmas különbség, az ok és az okozat (eredmény) között.

Felmerül a kérdés, hogyan függ össze a köztünk levő összeköttetés, a lakás, az oktatási rendszer és az egyéb problémák között. Mi azt mondjuk, hogy először kapcsolódjuk össze, majd megoldjuk a problémákat. Egyelőre az emberek megkapják az integrált oktatást, és fokozatosan tűnnek el a problémák. Amikor az ember természete megváltozik a helyes oktatási módszer által, az életét már elkezdi másképp látni.

Mi le kell tisztáznunk ezt a mechanizmust, de egyértelmű, hogy vannak előnyei és hátrányai ennek a megközelítésnek. Az előny az, hogy mi nem harcolunk mások ellen az ő területükön. Mindaddig, amíg vitatkoznak, mi félre állunk, mert mi tudjuk, hogy egyetlen megoldásuk sem nem fog működni, hanem csak a mi megoldásunk. Miért? Mert nem értik a lényeget, hogy az egyetlen probléma a világban a kapcsolat hiánya. Ebből ered az összes a probléma. Tehát ahelyett, hogy megvitatják a végtelen számú problémát, a gyökerükben kell kezelni, szétválasztva.

De ahhoz hogy megkapjuk a hatalmat, a lehetőséget működtetni az eszközöket és a helyes erőforrásokat az integrált oktatás felhasználására, nekünk szükségünk van a nagy tömegek támogatására. Feléjük kell fordulnunk, elkerülve az érveket és különböző vitákat, elfogadva a nép erejét. Nekünk nem kell erő, hogy bebizonyítsunk valamit vagy legyőzzünk valakit. Éppen ellenkezőleg, mi dolgozunk azon a téren, ahol nincsenek konkurenseink. Senki más nem tud bejutni oda.

De másrészt, ez is egy hiány. Mert a harcok közöttük mindenkinek világos. Az emberek kimennek az utcára, hogy valamit elérjenek, és a vezetők tárgyalnak róla. Mi fantáziában vagyunk, egy valamilyen homályos kapcsolatról az emberek között. Azonban, ha el tudjuk magyarázni nekik, hogy a köztünk levő kapcsolatban van a valódi erő, amely segít nekünk megváltoztatni az életünket, akkor képesnek leszünk távol maradni az “okosoktól” és biztonságosan követhetjük a saját utunkat.

Mindaddig, amíg a társadalom azt feltételezi, hogy minden a vak sorstól van adva, a pártok továbbra is vitatkoznak a módszerekről és a különböző problémák megoldásáról. Azonban a tény, hogy senki sem tudja megoldani őket, mivel a természetből ered és, megköveteli az általános rendszer megértését, amely el van rejtve az emberiségtől. Tehát össze kell, kapcsoljuk ezt a Fény erejével, legyünk az összekötő rész, és akkor sikerülni fog a küldetésünk.

2013.08.14, Báál HáSzulám, “Száműzetés és Megváltás” című cikkéből

Ford: B S
Szerk: Sz I

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,628 seconds.