Dr. Michael Laitman

Az igazi oktatás az, hogy megtanítjuk gyermekeinknek, hogy többre értékeljék az igazságot az édes íz érzeténél

 

Kérdés:

Hogyan nevelhetünk gyerekeket a jutalmazás, és büntetés rendszerén keresztül?

Válaszom:

Nincs más lehetőségünk. És a Teremtő is így nevel minket. Tőle kell tanulnunk, és úgy kezelnünk gyermekeinket ahogy Ő kezel minket. Ez az egyetlen dolog, amit tehetünk – hogy úgy viszonyuljunk gyermekeinkhez, ahogy a Teremtő viszonyul hozzánk.

Úgy kell tanuljunk, ahogy Ő irányít minket, ahogy Ő játszik velünk, tettetve, hogy félrevezet minket, bár a valóságban csak az egónkat vezeti félre. Később elkezdjük majd megérteni, hogy Ő bölcsen vezeti az egónkat, azért, hogy megmutassa nekünk, hogyan legyünk olyanok, mit Ő maga.

A Teremtő folyamatosan növeli jutalmunkat és annak minőségét. Nem csak édes ízeket ad, hanem  bátorít minket arra, hogy fejlődésünk során eltávolodjunk az “édes-keserű” értékrendjétől, az “igaz-hamis” értékrendje felé. A tény az, hogy Adam HaRishon akkor zuhant le, amikor összekeverte az “igaz-hamis” és az “édes-keserű” értékét.

Ebből kifolyólag, amikor gyermekekkel foglalkozunk, nekünk is segítenünk kell őket abban, hogy nem csak azért kell erőfeszítéseket tenniük, hogy édes ízt kapjanak jutalomból, hanem, hogy egyre többre tartsák az “igazság” értékét. Ez a legfontosabb dolog, minden keserűség ellenére, amit akkor éreznek, amikor az “édeset” az “igaz”-zal helyettesítik. Erről szól az oktatás!

Ahhoz, hogy ezt megtehessük, példával kell nekik szolgáljunk, játékokat kell kitaláljunk, és a társadalom támogatását kell ehhez nyújtsuk. Mindennek az oktatásrendszer részévé kell válnia. Semmi sem fontosabb mindennél. Igazából az egész világon az egyetlen probléma az oktatás hiányossága. Ha csak egy generációt képesek lennénk úgy oktatni, hogy azok megértsék a Felső Irányítást, és ez a generáció megfelelően viszonyulna ehhez az irányításhoz, akkor nem lenne szükségünk semmi másra, mivel életünk célja az, hogy kapcsolatba lépjünk a Felső Erővel.

Minden ettől az Erőtől származik, és ezért az egyetlen kapcsolat, amit meg kell, hogy teremtsünk, az a Felső Erővel való kapcsolatunk. Tisztán fel kell ezt fedezzük, hogy mindazt valójában is lássuk, érzékeljük, legyünk Vele folyamatos kölcsönkapcsolatban, párbeszédben, és kapcsolatunk nyilvánvaló legyen. Ez az egyetlen amire minden embernek szüksége van, és ezért van szükségünk a Kabbala bölcsességére – a Teremtő teremtmények iránti kinyilvánítására.

Most kell Őt felfedezzük, amíg ebben a világban élünk, ellenkező esetben nem tudhatjuk, hogyan éljünk és hogyan neveljük fel a következő generációt. Ezek azok a dolgok amire szükségünk van, és ezért van az, hogy a Kabbala most tárul fel előttünk: mivel kétségbeesetten szükségünk van rá.

(A Baal HaSulam “A vallás lényege, és célja” című cikkéről adott leckéből, 2009 február 17.-én)

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,111 seconds.