Dr. Michael Laitman

Mi a különbség a pénz, és az igazi kielégültség között?

 Kérdés:

Az egyenlőség, melyet Ön leír, inkább elnyomásnak hangzik. Amennyiben minden ember ugyanannyit kap, mint mások, ez elnyomja majd az emberek arra való ösztönét, hogy másoknak többet adjanak. Mi jó származhat ilyenfajta egyenlőségből?

Válaszom:

Az ember a megszerzés iránti vágyon belül él, és azt akarja megtölteni. Ez a vágy a teremtés alapanyaga, az egyetlen teremtett dolog, és ez nem változik. Az egyetlen dolog ami változik az csak a szándék, a cél, hogyan is használjuk ezt a vágyat – a “magam számára”, vagy “mások számára”.

Mondjuk azt, hogy van egy 8 számjegyű dollár összeg a bankszámlámon. Az az érzés tesz engem kielégültté, hogy sok pénzem van, és nem maga az aktuális összeg. Mindez a hatalom és önbizalom érzését adja nekem a jelennel és a jövővel kapcsolatban. Azonban az ember vágyát nem lehet a dollárokkal magukkal kielégíteni.

Vágyainkat kizárólag a természet alkotja meg bennünk, és két típusból állnak:

– testi vágyak: étel, szex és család iránt

– szociális vágyak: gazdagság, hírnév, hatalom és tudás iránt.

Így, vagy úgy kielégültségünk az érzékelésből származik, és nem az aktuális anyagi jellegű tárgyakon keresztül.

Amennyiben a személy megkapja a társadalom értékelését, tiszteletét, annak díjait, és ha gyermekei büszkék rá (ahelyett, hogy azt hallanák, hogy apjukat a társadalom megveti), nem lenne ez elég ok arra, hogy a személy a társadalom érdekében dolgozzon?

Az igazi szakértő munkáját, mint műalkotást, művészetet tekinti. Annak érdekében teszi dolgát, hogy egy végeredményhez jusson, és nem azért, hogy jutalmat kapjon. Így elégíti ki vágyait.

Mi azt tettük, hogy az emberek vágyait a pénzzel burkoltuk be. Ezért jön a pénz szó a “lefedés” vagy “burkolás” alapszóból (héberül a pénz “kessef”, melynek eredete “kissui” – lefedés). Azonban a pénz csak egy előzetes mértékegysége a vágy kielégítésének.

A jelenlegi válság kiiktatja majd a felületes kompenzációkat, csak a tiszta kielégülést hagyva meg. Mi ez a kielégülés? Ez az a kielégülés, mely az adakozásból jön. Ez az egyetlen kielégülés, mely nem tűnik el, és ez az, melyet a társadalom teljességgel támogat.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,133 seconds.