Dr. Michael Laitman

Nem létezik olyan, hogy túl sok információ

Kérdés:

A modern társadalom az információtól függ. Most a válságnak ebben az állapotában a túlzott információ dömping kérdése valósággá vált. Az információ túltöltődés olyan helyzetet ír le, amikor a személy nemcsak a materiális dolgok rabszolgájává, hanem az információ rabszolgájává is válik, a személy elveszti önmagát, megfullad, és elválik “énjétől”.

Válaszom:

Igazából a személy még nem rendelkezik “énjével”, tehát nincs mit elvesztenie. Egy bizonyos helyzetbe született, anélkül, hogy abba bármilyen beleszólása lenne. Nincs választása természetes adottságaival kapcsolatban, személyes karakterével kapcsolatban, családjával és neveltetésével kapcsolatban. A ruhái,  a módja ahogy ül, az étel amit eszik, beszédjének módja, és ahogy gondolkodik mind abból adódnak, amit a környezetéből, a körülötte lévő társadalomból magába szív. A társadalom tanítja arra, hogy úgy viselkedjen ahogy azt teszi, és a magába szívott példáknak, szabályoknak és értékeknek megfelelően cselekszik. Ennél fogva nincsen saját “énje”.

De térjünk vissza az eredeti kérdéshez: Amikor az Internetre kapcsolok, nem töltődöm túl információval. Megnézem azokat a dolgokat melyek érdekelnek engem: a hírek összefoglalóit, és a tudomány újdonságait. Nem vagyok túltöltődve információval, mivel minden más ami az Interneten található – forrásainak 99%-a nem létezik számomra. Amennyiben a személy egy fontos célra koncentrál, akkor nem akar időt vesztegeni olyan dolgokra, melyek kevésbé fontosak.

Más szóval minden a személy vágyain múlik. Amennyiben vágyaink egy szinttel magasabban vannak, mint amit tömeginformáció jelenlegi forrásai képesek ajánlani (és őszintén szólva a ma található hatalmas információ dömping csak szemetet tálal fel számunkra) akkor a személy nem látja mindezt az információ halmazt. Inkább ehelyett túllát rajtuk.

Így szeretném ismét kiemelni az oktatás fontosságát, mivel ez az egyetlen módja a társadalom megváltoztatásának.

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,130 seconds.