Dr. Michael Laitman

Kapcsolat a Csoport és Gyár (Vállalat) közt

Mindenki azt gondolja, hogy a „vállalás” / “enterprise”/ a napközbeni munkára utal, a csoportmunka pedig a közös tanulásra utal.

Ez nem pontos.

Az “enterprise” (vállalás, vállalat, gyár) mindaz, ami a kiadással, médiával, esemény-előkészítéssel össszefügg akár fizikai, akár materiális munkavégzés. Ha most épp a szombati ebédet készítjük elő, ez is a „vállalat” a gyár része. Van főszakács, vannak rész felelősök, és beosztott dolgozók, akik mindent végrehajtanak, és mindegy, hogy önkéntesek, vagy fizetett dolgozók.

Másrészt a csoport a gondolat-egyesítés, ahol minden személy lenullázza az önzését (egoizmusát) és hajlandó egyesülni másokkal, hogy  a szellemi, lelkiségi, spirituális állapotot elérje. Ez nem ugyanolyan, mint amikor egy brosúra, egy website, egy tévéműsor céljából egyesülünk. Mindegyik tett csoport-akció, de a vágyott cél érdekében itt egy piramist kell alkotni, ahol van Főnök és van beosztott, mint minden vállalkozásban. Ezt meg kell tennünk, ha a produktumot (gyártmányt, eredményt) akarjuk.

Mindegy, hogy kap-e valaki fizetést ezért, s bárhány órát szán valaki erre, akár egy forgatásról, akár egy Tanuló Centrum-beli étkezés előkészítéséről van szó. Ha eredetileg önkéntesként döntött az egyenjogú egyesülésről, akkor is, ha most vezető szerepbe került, akkor utasításokat ad nekem és én beosztottként köteles vagyok végrehajtani azokat.

Vagyis a képességeink szerint önkéntes elkötelezettségeket teszünk a feladat érdekében. És elkötelezzük magunkat, hogy engedelmeskedünk egy parancsnak, hogy fegyelmezettek maradunk és engedelmeskedünk a feljebbvalóknak , a hierarchiában. Befelé egyenlőek vagyunk: csoportként kört alakítunk. De kifelé vezető-beosztott szerkezetben piramist alkotunk. És mégis, mindenki egyesül egységként.

A vállalkozás egyesítése amikor azért egyesülünk, hogy megvalósítsuk a barátok (haverok, társak) kapcsolatát a vállalkozás keretei között. Fenntartjuk a hierarchiát, mert akarjuk az egyesülés fennmaradását. A vágy, hogy a csoportban legyünk, kötelez arra, hogy kövessem a hierarchiát és meghajtsam a fejem az előtt, aki ki lett jelölve vezetőmnek.

Képzeljük el, hogy ma a konyhába küldtek dolgozni és végre kell hajtanom a csoport vezetőjének parancsait. Lehet, hogy okosabb vagyok és ügyesebb, de a társak úgy döntöttek, hogy egy előre beosztott kötelességi rendben dolgozunk. Amikor a kötelességemet teljesítem, akkor nem barátok vagyunk. Azzal inspirálhatom magam, hogy a csoport célja adja a hajtóerőt, de olyan módon kell dolgoznom, ahogy az ember egy vállalkozásban (gyárban) dolgozik.

Lehet, hogy valaki eleinte csak a napi munkája után jön a mi Centrumunkba egy pár órára, de ezalatt munkássá válik a mi vállalkozásunkban, éppúgy, mintha pénzt kapna ezért. Ezért van, mert azért jön ide, hogy kapjon szellemi és anyagi szintű előrehaladást. Mindenképp kielégül ez a vágya, mindegy, hogy milyen formában! Mégis, az emberek meglepődnek, amikor valaki megkövetel tőlük valamit. Hirtelen az jut eszébe: „Hát nem barátok vagyunk, társak egy csoportban?”   Nem mi a spirituális front dolgozói vagyunk. A munkaadónk a Teremtő.

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,123 seconds.