Dr. Michael Laitman

Időtlen nyelv

Kérdés:

Mi a jobb: olvasni az eredeti héber szöveget, a leckék alatt, anélkül, hogy értenénk, vagy olvasni a lefordított szövegeket?

Válasz:

Ez egy nagy kérdés. Általában, a  kabbalista lexikon annyira korlátozódik, hogy a tanulók fokozatosan hozzászokjanak. Körülbelül pár száz szóról beszélünk, melyek biztosítják a héber szöveg megértését. Láthatjuk a Moszkvai csoportot, ahol eredeti szövegeket olvasnak héberül.

Nem hiszem, hogy a jövőben bárki, aki követi a célt, bármilyen más nyelven fog kabbalát tanulni. Ez nagyon nehéz. Nem tanuljuk a héber betűket egyelőre, és nem kezdtük el tanulni a belső és külső jelentésüket sem.

Kabbalisztikus nyelv szélsőségesen segítőkész. Biztos vagyok benne, hogy önök már ismerik legalább a felét a szükséges, lényeges fogalmakat héberül, és állítható, hogy nem lesznek képesek megtartani magukat az eredeti szöveg megértése nélkül.

Igen, az nem egyszerű. Egy nem hétköznapi nyelvről beszélünk, amely különbözik a latintól. Azonban semmit nem tudunk tenni ezzel, a Fény leereszkedik hozzánk jobbról balra, ezért a héber írás iránya azonos ezzel.

Ezen kívül, a betűket jobbról balra írjuk, és fentről lefelé, a Hassadim (Kegyelem) és a Hochma (Bölcsesség) Fényével megegyező módon. Minden betű tartalmazza ezeket az elemeket. Az alakjukat, a Felső Erők különböző kombinációi definiálják.

Az összes nyelvi szabály és a nyelvtannak szintén spirituális alapjai vannak. Ezek a Bina és a Malchut kölcsönhatásaira épülnek.  Semmilyen szabály nincs a héberben, amit emberek találtak ki.

MiótaÁdám 5772 évvel ezelőtt született, a mai napig semmi nem változott a nyelvben, sem szóban, sem írásban. Ha találkoznánk valakivel, aki több ezer évvel ezelőtt élt Egyiptomban vagy Babilonban, megértenénk egymást könnyedén. Minden a Felső Gyökértől függ, amely változatlan..A Bina és a Malchut kölcsönhatásának szabálya örök , ezért a nyelv sem változik semmit, ami ezt írja le.

Más nyelvek változtak az nyelvet beszélő emberek értelmi képességei és etikai vonatkozásai szerint. Ezer évvel ezelőtt, az őseik által használt nyelvet, alig lennénk képesek ma felismerni. A kiejtés, és a külső formája a betűknek maguknak, szintén változtak az idővel.

Azonban a Héber nem egy emberi nyelv, hanem egy kivetülése a Felső Erőknek és a kombinációjuknak.  Habár a héber használata, nem kényelmes a kortárs embereknek, nincs más választásunk.  A kabbalisták nem tudják közvetíteni a kabbalista tudást, semmilyen más módon.

kn

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,623 seconds.