Dr. Michael Laitman

Csak egy bölcs ismer rá a bölcsre

Báál Hászulám a “ Kabbalah bölcselete és Filozófia,” c. cikkben említi Salamon királyt, akit becsaptak, elűztek Jeruzsálemből pénz és személyes tárgyak nélkül, s ahogy  házról házra járt magyarázkodva, senki nem hitte  el neki, hogy ő a Király.

Kérdés: Miért nem vette senki észre, hogy ő nagy bölcs, és miért nem mutatta ki a bölcsességét nekik? A válasz, hogy van “három akadály”, a Kabbalah bölcseletének  felismerése előtt:

  1. Mivel a kabbala tartalmazza az igazságot, csak minden részletével együtt lehet felfogni. Enélkül nem érthető univerzális, integrális természete. de ahhoz, hogy ide eljussunk, hiteles igaz voltának el kell terjedni a tömegek között.
  2. Asmodáj, a démon (az igazság, az adás negatív oldala) magára vette Salamon Király ruháit s elfoglalta a trónját. Hasonlóképpen, a filozófia elfoglalta a Kabbala trónját. Emiatt növekszik a tömegek közti terjesztésének nehézsége. A Kabbala bölcsessége mély s erőfeszítést igényel, míg a filozófia hamis, könnyen felszippantható s bárkinek a fogalmait elfogadja. Tehát az egoizmus, a szívünk arra következtet, hogy fölösleges a Kabbalát tanulni, elégedjünk meg a filozófiával.
  3. Asmodáj elterjesztette, hogy Salamon Király megbolondult, uganúgy, ahogy a filozófusok kigúnyolják és kikezdik a Kabbala bölcseletét.

Tehát a Kabbala igazának elismerése egy kihívás. HA a tömegeknek akarjuk tálalni, azt mondják, nem kell nekik,mert már mindenük megvan. Az emberek mind elég bölcsnek képzelik magukat, szerintük a “felső Világ” a Kabbalában csak holmi fantázia, nem való igazság, hisz nem érzékeljük.

Szóval lehetetlennek látszik a tömegekkel elhitetni, hogy a Kabbala igaz és a megoldást nyújtja. Olyan állapotban vannak, amelyben képtelenek elhinni, hogy ez a megváltás egyetlen eszköze.

És így amíg (a mesebeli) Salamon király el nem jutott a bölcsek gyűlésébe, a Szanhedrinbe, akik maguk is kabbalisták voltak, addig hiába próbálta a nép közt felismertetni magát királyként, noha ő volt a legbölcsebb ember. Ahhoz, hogy ezt megértsd, neked is el kell érned a bölcsesség e fokára. Enélkül semmit nem érthetsz meg belőle.

A Szanhedrin bölcsei felismerték a démoni csalást. De ma merre keressük őket?

kgy

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,609 seconds.