Dr. Michael Laitman

A lelkek korrekciója először jön el

Kérdés

Képes egy kabbalista egy időben két ideológiával foglalkozni párhuzamosan, vagyis kabbalistának és vallásosnak lenni egy időben?

Válasz

Nem, nem képes. A kabbala a felső kezében van, a vallásos ideológia felett. Egy kabbalista végezhet mindenféle vallási szokásokat, a neveltetése, kultúrája, és a nemzete tradícióinak eredményeképpen. Én azt hiszem, ezt helyes ilyen módon tenni. Nem nézem le a vallást.

Azonban ez nem váltja le a kabbalát, mivel a legfontosabb dolog az ember számára, a Teremtő feltárásának elérése, és a Vele való összetapadás. Minden, ami megzavarhatja ezt, el kell mozdítani az útból. Ami megzavarja, az nem a vallás maga, hanem a hibás koncepciók, amik ebből származnak, és amelyekről azt gondolhatná valaki, hogy kiváltják a Teremtő elérését, hogy a spirituális feltárulás helyett, elegendő valamiféle materiális cselekedet, az írott szavakkal egyező ima, és a gondolat, hogy ez eredményes.

Ez abszolút nem így van. Írva van, „Mindenkinek ismernie kell a Teremtőt, a legkisebbektől a legnagyobbakig.” El kell érnünk, a Vele való összetapadást. Mindenki azt mondja, egyetért ezzel, mivel ez az, ami írva van, és lehetetlen mindezzel vitatkozni. Mindenki számára világos, hogy el kell érnünk a Teremtő munkáját, és hozzákapcsolódnunk. Az is írva van, hogy a Tóra legfontosabb parancsolata, a felebarátok szeretete. Azonban az emberek mindenhol csak beszélnek erről, de nem történik ez meg sehol.

Nincs senki, aki tudná, mit jelent a Teremtővel való összetapadás, hogyan kell hozzá közelebb kerülni, és hasonlóvá lenni Vele. A probléma az, hogy a vallás átvette a kabbala tudományának a helyét a Templom lerombolása után, amikor Izrael nemzetsége lezuhant a spirituális szintről az anyagi szintre, és mindössze annyi maradt az embereknek, hogy fizikai cselekedeteket hajtsanak végre, mind tradíciókat, annak érdekében, hogy emlékezhessenek az előzőleg végrehajtott spirituális akciókra.

Most, meg kell tanulnunk visszaemelkedni a spirituális szintre, és hozzáadni a Teremtő elérését, ehhez a nemzeti tradícióhoz. A vallás láthatólag megállítja az embert, azt súgja neki, hogy elegendő csak mechanikus cselekedeteket megtenni, amiket a vallásos emberek hajtanak végre.

Azonban több szöveg forrás azt mondja, hogy nem elegendő csak materiális cselekedeteket végrehajtani, és hogy a Teremtő nem törődik azzal, hogy milyen módon vágunk le egy állatot – kóser módon vagy sem – és hogy a parancsolatok azért lettek átadva, hogy korrigálja ezek által a teremtmény önmagát. Ez azt jelenti, hogy a cselekedeteket ki kell egészíteni a megfelelő szándékkal. A szándék a legfontosabb dolog, tény, ez maga az ember. Ami sokkal fontosabb, mint a cselekedetek maguk, azok a gondolatok és a vágyak. A vallásos ember általában szokások alapján cselekszik, amiket gyermekkorától tanult, és tett meg, gondolkozás nélkül. Ezeknek a végrehajtásában nincs korrekciós erő.

Ezért akarjuk kiegészíteni a tradíciókat, az élet szokás szabta módjait, vagy amit vallásnak nevezünk, amelyet úgy érzékelünk, hogy nemzeti kultúra, azzal, ami a „Teremtő munkája,” ami az ember belső munkáját jelenti, amely által az korrigálja a vágyait, hogy hasonlóvá váljon a Teremtőhöz. Adám azt jelenti, hogy „hasonló.”

Minden ember, a világi és a vallásos is, meg kell, hogy értse, hogy a kabbala képes hozzáadni valamit az életéhez. Hozzáadja a Teremtő feltárását, a Felső Erőét, amely ellenőriz mindent. Amikor a személy látja ezt, megérti és érzi, akkor azt is megérti, hogy halad előre hibák elkövetése nélkül, ebben a világban, és az eljövendőben, a spirituális világban, amely feltárul a számára.

Nem érjük el a Teremtőt, vallásos cselekedetek által, ellenben a másokkal való egyesülés által igen. Azonban ezek a cselekedetek még sem törlődnek el. Ezek egyszerűen hasonlók ahhoz, mint amikor egy lomb szimbolizálja a spirituális gyökereit, és az ember megmarad ebben a kultúrában. Ez egy olyan szokás, amely nem zavarja valakinek az előre haladását, de nem is segítik. Egyszerűen emlékeztetik az embert, hogy vannak spirituális cselekedetek, és ezért őrződtek meg a száműzetés éveiben.

A Teremtő nem törődik a fizikai cselekedetekkel. Csak a bennük foglalt szándékokkal.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

68 queries in 0,952 seconds.