Dr. Michael Laitman

A Teremtő nem létezik rajtunk kívül

Kérdés

Hogy lehetséges a Teremtő segítségét kérni és csak adakozásra vágyni, anélkül, hogy megszerezzünk magunknak bármit?

Válasz

Pontosan ez az, amit kérünk. Kérem a Teremtőt, hogy adjon nekem egy lehetőséget adakozni, ahol az adakozás a Teremtő, azaz a csoport felé való adakozás, mert írva van, „Az embereim között lakozom.” Ez ugyanaz a dolog.

Nincs másik Teremtő. “Én az embereim között lakozom” azt jelenti, hogy Őt a csoporton belül fedezhetjük fel. A csoport közös ereje az, amit Teremtőnek nevezünk. A csoportnak, mint egésznek való adakozás jelenti, a Teremtőnek való adakozás.

Mi a földi érzékeléssel gondolkozunk ezeken a dolgokon, és ezért tesszük fel ezt a kérdést, hogy „Mi az annyira különleges a csoportban? Mit tudok én adni nekik? De buta dolog ez!” De ha valaki valóban kijönne önmagából, hogy adakozzon másoknak, akkor felfedezheti a felső valóságot ezzel a világgal szemben.  

Felbukkan a kérdés: Hiszen több filozófiai tanítás szintén javasolta a közösségnek való adakozást, és megállapította, hogy az emberek hangja, az a Teremtő hangja?  Mégis valami helytelen ebben, mivel ők nem alkalmazzák a korrigáló Fényt, a belső erőt, amely jelen van a közösségben.

Végül pedig, mit mond a kabbala tudománya erről? Az embernek semmi nincsen a vágyon kívül. Ezen a vágyon belül van egy speciális erő, amit „Teremtőnek” nevezünk, amely az első pillanattól el volt ebben rejtve. Az ember felébresztheti ezt az erőt, a csoporton belül, ha valóban felé akar haladni, és adakozni akar a csoport felé. Itt, szemtől szembe a végső eredményekkel, önmagával, a csoporttal, és a Teremtővel. Minden a csoporton belül van, az adakozásban, amit az ember önmagán kívül szerez meg.

Ez okozza azt, hogy nincs különbség abban, hogy valaki a csoportnak adakozik, vagy a Teremtőnek. Adakozni a csoportnak azt jelenti, hogy adakozni mások edényének, vagy vágyának, míg a Teremtő felé adakozás azt jelenti, hogy az ember egyre jobban belefoglalja magát az adakozás közös erejébe, amely uralkodik ezen a vágyakon belül.  

Le kell választani magunkat a vallási fogalmakról, a bennünk rejlő valami fajta Teremtőbe vetett hitről, aki felülről, valahonnan az égből irányít és befolyásol bennünket. Lássuk meg, mekkora erővel bír felettünk ez a sztereotípia még mindig! Azonban tény, nincs semmilyen felső erő rajtunk kívül! Ez az erő, a csoporton belül, a köztünk levő kapcsolatban jelenik meg. Nincs semmi ezen az általunk feltárható valóságon kívül. Semmi nincs tehát a külső valóságon kívül. Mélyebbre menve ezekben a fogalmakban, az ember lekezdi megérteni, hogy ez egy nagyon materialisztikus megközelítés.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,112 seconds.