Dr. Michael Laitman

Miért nem vagyok én Vilmos herceg?

A spirituális úton feltesszük a kérdést: mire használjam a tulajdonságaimat, amivel születtem?

Az egyikünknek van jó karaktere: bölcs, nem lusta, mindent megért,  látja, hogy érdemes hozzátapadnia a csoporthoz, Fényt fogad be és halad. És a másik mindenkit gyűlöl, nem akar semmit tenni, túl lusta, röviden úgy viselkedik mint egy rossz gyerek, de ez nem az ő hibája,  így  lett ő megteremtve.

Akkor mit tegyünk? Különbözőek vagyunk: butábbak, okosabbak, gyorsabbak, lusták, szerencsétlenek és van aki domináns, uralkodó. Sok tulajdonsággal rendelkezhetünk, és mindegyik másképp, különböző adagban jelenhet meg bennünk. Különböző tulajdonságokat kapunk a Teremtőtől, és nincs  felettük semmi hatalmunk. Nem mi választottuk azokat a tulajdonságok listájáról, nem mi akartuk, így születtünk meg

Akkor hol van az én szabad választásom? Hol van az egyenlőség, ha egyik sem hasonlít a másikra? Hol van a lehetőség  a szabad választásra? Hol vannak a lépcsők, amelyeket mindenki kapott? Itt van valami hiba! Hogyan létezhet egy ilyen dolog? Hol van itt az egyenlő szabadság? Az embereknek mindenféle problémáik vannak. Hol van a szabad választás, hol a szabadságunk?

Ennek valami egyenlőségen kellene alapulnia a kezdetben. Mindenkinek ugyanolyan  lehetőségei kellenének hogy legyenek mindenben, de a kezdeti különböző lehetőségekből, nem így tűnik a számunkra.

Báál HáSzulám elmagyarázza, hogy a teremtmény miért fejlődik ki ilyen formában.

A probléma az, hogy mi a végső és a teljes állapotból kezdjünk. Írva van:  “A végső cselekedet benne van az előbbi gondolatban” (Szof mászé bé máksévá thilá”. A Teremtő alapgondolata, azt mondja: ” Én azt akarom, hogy mindenki ebben az állapotba kerüljön”. Ő megteremtette a végső állapotot azonnal, ahol mi mind a legmagasztosabb tökéletes dicsőségben vagyunk, mindannyian így születtünk meg.

Akkor, én hogyan változtathatom át ezt az állapotot? Hogyan vagyok képes elérni ebben a világban, az én fordított állapotomból, hogy elérjem a végleges és a teljes állapotomat? Rengeteg “hibát” és “problémát” látunk, mert különbözőek vagyunk, mert mindegyikünknek megvan a saját személyisége és morálja.  Mindez a végső és teljes állapotból  “fejlődik ki”.

Érdekes, miért jelenik meg ez így számomra? Miért nem vagyok én pl. Vilmos, angol herceg? Azért, mert nem mindenki így születik , nem mindenkinek van meg ez az előnye.

Akkor mégis hogyan jelenik meg a tökéletes állapot, egy tökéletlen állapotban?

Erre a kérdésre, Báál HáSzulám, felel ” A Szabadság ” cikkében.

BS

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,133 seconds.