Dr. Michael Laitman

A demokrácia magasságai és mélységei

Vélemény (Philip Stephens, Financial Times rovatvezető)

A 2011 év történései a demokrácia fejlődésével, és demokráciák bukásával tarkítottak. Az arab világban zsarnokok buktak el, a régió politikai ébredése eredményeképpen. Gazdag nemzetek, választott vezetők fagytak le a válságban. Üdvözöljük az új, globális zavarok paradoxonjainak legújabb megnyilvánulását.

Nem tudok felidézni fel olyan a fejlődési előrejelzéseket, miszerint a jó hírek az arab utcákról érkezhetnek, sem olyan rossz híreket, hogy a rossz híreket a görög hitelválság kapcsán fogjuk látni, amely azután majd egzisztenciális fenyegetést jelent a következő fél évszázadban az Európai integráció területén. Olyan korban vagyunk, amelyben szokás ellentmondani a régi világrend könnyed ellentmondásainak. Az elmúlt két évszázadban, a nyugati egyeduralom, egy megjósolhatatlan, és kényelmetlen tapasztalaton kellett, hogy keresztülmenjen.

A demokrácia útja egyenetlen lesz. Amerikaiak és Európaiak nem fogják szeretni számos választását az új, emancipált polgároknak. Azonban mikor a nyugat ragaszkodik a saját, kettős mércéjéhez, ujjong a Maghreb térség forradalmai miatt, közben reménykedik, hogy a Saud Arábiai hatalom és az Öböl országok diktátorai a helyükön maradnak.

Már megszámlálni sem tudom, az euró megmentésére összehívott értekezleteket.

Néhányan a rendszert hibáztatják. Az egységes fizetőeszköz mindig hibás alapokon állt, Washington pedig lebénult a kongresszus manipulált szavazási játéka miatt. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a személyiségeket. Európa a követők által van vezetve. Barack Obama másnak tűnt.“Az események megmutatták, hogy a nagy szónok, egy nagyon kicsi elnök.

A vezérfonál, amely az egész Atlanti térségben keresztülfut, az egyik legszéleskörűbb kiábrándulás a politikai intézményekből. Akár a kötött piacoktól való félelem, vagy a gyorsan növekvő gazdaságoktól való félelem miatt, a kormányok megrekedtek a globális gazdaság és a helyi politika közötti helyzetben.

Nem helyes demokráciát hibáztatni. Ahogy az elkoptatott mondás tartja, ez a legrosszabb politikai berendezkedés arra, hogy minden mástól megmeneküljünk. Ha van egy fényes terület a sivárság tengerében, és pontosan ez az, amitől a hatalmaskodóknak mindenütt félni kell 2012-től.

KN

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,620 seconds.