Dr. Michael Laitman

Köszönjük pszichológusok és búcsúzunk filozófusok

Dr. Michael Laitman
Baal HaSulam, “A kabbala bölcsessége és a filozófia”: nem csak hogy a hely nem megfelelő vitatkozni a filozófusokkal, és az általuk fabrikált sejtésekkel, hanem az ilyen jellegű nézetek támogatóinak az ideje is lejárt, és a befolyásuk is lecsökkent. Nekünk azonban köszönetet kell mondani a materialista pszichológusoknak azért, mert új alapokat építettek az előzőleg a filozófusok okozta romokra, elnyerve ezzel a nagyközönség rokonszenvét.  Most mindenki elismeri a filozófia érvénytelenségét, mivel nem épült szilárd alapokra . . . Ezért hálásak vagyunk a materialista pszichológiának, mert rámérte a halálos csapást a filozófiára. 

Ez egy nagyon ízes téma. Időnként a filozófia megpróbált dominálni a zsidó nép felett, és átvenni a helyét a Kabbala bölcsességének. A pszichológia látszólag megtartotta a Kabbala bölcsességének a helyét, miközben a filozófia elérte a végét. Azonban a XX. században a pszichológia elérte a határait.

Annak érdekében, hogy valaki egy asztalra fel tudjon ugrani, magasabbra kell ugrani az asztalnál. Ennek megfelelően nem vizsgálhatunk meg valakit anélkül, fölé ne emelkednénk. Ameddig a pszichológusok az állati természet tendenciáit tanulmányozták az emberben, sikeresek voltak. Képesek voltak azonosítani és összeállítani például ezen az alapon, az Abraham Maslow által leírt motivációs piramist.

Mégis ezek egyszerű és kicsiny felfedezések voltak. Abban a pillanatban, amikor a pszichológusok megpróbáltak mélyebbre hatolni, hatalmas zavarokkal szembesültek. A probléma abban az ellentétben rejlik, hogy ameddig az egzakt tudományok rögzített törvényekkel működnek, melyek nem változnak, a pszichológia állandóan változó törvényekkel dolgozik. Ennek az oka, hogy az ember állandóan változik, kiváltképpen a mi időnkben. Tehát a tanulmányok eredményei nagyon hamar elévülnek. Néhány év, és mind a kutató, mind a kutatás tárgya megváltozik és többé nem olyan, mint a kezdetekben.

Tehát a pszichológia sem rendelkezik betonbiztos alapokkal. Ez nem egy konkrét tudomány, hanem különböző kisebb, behatárolt, egyéni tanulmányok összessége. Tehát végezetül ma, amikor a filozófia egy “káromkodássá” vált, a pszichológia is kiégett. Elértünk a vonal végéig.

Napi Kabbala Lecke 4. részéből 2012/12/20 “A kabbala bölcsessége és a filozófia””

Szólj hozzá

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

65 queries in 0,641 seconds.