Dr. Michael Laitman

Küzdelem önmagunkkal

Baal HaSulam, Shamati #70, “Hatalmas kézzel, és kiöntött haraggal”:..azok, akik be akarnak lépni az isteni munkába, hogy ténylegesen Hozzá tapadjanak, és a Király palotájába jussanak – tudniuk kell, hogy nem mindenki kap bebocsáttatást. Csak akkor léphetünk be, ha kiálljuk a próbákat, és bebizonyítjuk, hogy nincs más vágyunk, csak az összetapadás (Dvekut) Vele.

Hogyan kerül próba elé a személy, ha csak egyetlen vágya van? Akadályok gördülnek elé. Ez annyit tesz, hogy idegen gondolatokkal és idegen hírmondókkal találkozunk, akik elérik, hogy letérjünk az útról, és csatlakozzunk a tömegekhez.

Baal HaSulam azt írja, hogy a természetben minden ütközések eredménye. Az élet küzdelem, nem valakivel vagy valamivel, hanem önmagunkkal. Ha egy ember ezt megérti, minden a helyére kerül.

Minden annak függvénye, hogyan tesszük képessé magunkat a következő igazság befogadására: két erő kormányozza a világot, a megszerzés és az adakozás. A megszerzés ereje hatalmas egoizmusunk alapja, viszont az adakozás nem létezik bennünk. Fokozatosan kell kifejlesztenünk. Ez igen nehéz folyamat.

Hogy elérjük az adakozást, úgy kell viszonyulni egymáshoz a csoporton belül, hogy egyre közelebb kerüljünk egymáshoz. Ezt nem akarjuk. Éppen ez az a pont, amikor azt érezzük, hogy ellenállunk, de erővel kell lökni magunkat abba az irányba, hogy akarjunk kapcsolódni a barátokkal. A Teremtőhöz fordulunk, hogy tegyen minket képessé, hogy akarhassuk ezt. Ha nem szaladunk el a küzdelem elől, és nem eresztjük magunkat, elérhetjük a középső vonal egyensúlyát.

Kérdés: Mik azok az idegen gondolatok?

Válasz: Minden olyan gondolat, ami nem a Teremtővel való összetapadásra, a formaegyezésre és az adakozás minőségére irányul.

(részlet a 2018. december 16.-I kabbala leckéből)

https://laitman.com/2019/04/struggle-with-myself/

67 queries in 0,619 seconds.