Dr. Michael Laitman

A hit fogalma a kabbalában

Kérdés: Amikor a kabbalában ‘értelem feletti hitről’ beszélünk, a kifejezés ‘hit’ szava ugyanazzal a jelentéssel bír, mint amit a mi világunkban általában hit alatt értünk?

Válasz: Nem, a kabbala bölcsességének ‘hit’ kifejezése teljesen más, mint ennek a szónak a földi értelmezése. A hit kategóriája nincs jelen a filozófiában, pszichológiában, vagy a mindennapi életben.

A hit adakozási minőség, amely a felső erő hatására formálódik meg bennünk. Amikor a mindennapokban azt mondom, hogy “hiszek valamiben”, ez egyszerűen annyit tesz, hogy bizonyos viszonyulással rendelkezem egy adott jelenséggel kapcsolatban. De ez semmi esetre sem rokonítható azzal a jelentéssel, amit a kabbala a ‘hit’ szónak kölcsönöz.

A kabbala hit-fogalma olyan speciális minőséget takar, ami a személyben a felső erő, felső Fény hatására alakul ki. A hit az előfeltétele azoknak a teljes mértékben altruisztikus cselekedeteknek, amelyek egyáltalán nem kapcsolódnak a cselekvőhöz. Olyan, mintha egy járulékos, spirituális testtel rendelkeznénk, amely segíti ezt a típusú működést.

(részlet a 2018. december 23.-I, orosz nyelvű kabbala leckéből)

https://laitman.com/2019/04/the-concept-of-faith-in-kabbalah/

67 queries in 0,115 seconds.