Dr. Michael Laitman

Mi a Fáraó a kabbalában?

Kérdező: Létezik ez az izraeli mondás, hogy „Nyugi, túléltük a Fáraót, ezt is túl fogjuk élni.” Átvészeljük ezt a nehéz helyzetet, bármi is legyen az. Szóval, legyőztük már a Fáraót?

Rav: Meg kell értenünk, hogy ki is a Fáraó. Az igazi Fáraó a szívünkben lakozik. Kinek a szívében? A mi szívünkben. Minden zsidó szívében. Ez az, ami nem engedi a zsidókat, hogy egyesüljenek. Hogyan küzdünk meg a Fáraóval? Elkezdenénk az egyesülést, a kapcsolódást, de a Fáraó megakadályozza. A köztünk lévő kapcsolaton kell dolgoznunk, máskülönben csak nő az egymás iránti gyűlölet, és nem akarunk a másik társaságában lenni. Mindenki a saját sikerén dolgozik a másik romjain. Egy fal választ el minket egymástól. Csak nézz körül, mi történik mindenhol: a munka világában, az utakon, a nagyra becsült Parlamentünkben.

Kérdező: Tehát ez a Fáraó? Hogy vitatkoznak, és keresztbe tesznek egymásnak a Parlamentben?

Rav: Az egónk, ez a Fáraó. Ezt mondja a Tóra. Nem arról a Fáraóról van szó, akit az ókori Egyiptomban eltemettek.

Kérdező: A Fáraó segít, hogy haladjunk, növekedjünk, sikeressé váljunk.

Rav: Eleinte.

Kérdező: Mi van most? Legyőztük?

Rav: Nem. Aztán jönnek a csapások. Olyan stádiumban vagyunk, hogy ha nem kezdjük el helyes módon megszervezni magunkat társadalmi szinten, és nem kapcsolódunk egymáshoz, csapásokat kapunk.

Kérdező: Azt mondta, hogy a Fáraó a szívünkben van. Mi a helyzet Mózessel, a történet másik szereplőjével? Ő is a szívünk része?

Rav: Igen, ő is, de jelen pillanatban a Fáraó kezében van a hatalom. Ki Mózes az elbeszélésben? A kapcsolódni akaró vágy, ami később megtanít rá, hogy ezt hogyan tegyük meg. De addig a Fáraó hatalma alatt élünk. Mózes nem érzékelhető. Olyan, mintha elmenekült volna.

Kérdező: Ha elképzelem, hogy vezetek, és valaki bevág elém, nem értem, hogy állítsam meg a negatív reakciómat?

Rav: Minden nap iránymutatásra van szükségünk, hogy milyen módon állítsunk gátat az egónak, és hogyan fejlesszük ki a mások iránti kedves és barátságos attitűdöt. Izrael népe csak így létezhet, különben csak egyének halmaza vagyunk. Mint a mogyorók a zsákban – kapcsolat nem létesülhet köztünk, csak a zsák, a minden oldalról körbe vevő gyűlölet tart össze bennünket.

Kérdező: Vagyis a Fáraó legyőzése egyet jelent az egymás iránti tisztelettel?

Rav: Nem is tiszteletet, hanem annak az érzését, hogy a többiek a családtagjaid. Így alkotunk egy embert egy szívben, és vonjuk magunkra a Felső hatalom kapcsolódási erejének áldását. Így lesz köztünk összeköttetés, és így leszünk sikeresek. Senki nem árthat nekünk, és oltalmat nyerünk minden bajjal szemben.

Kérdező: Azt mondta, hogy minden nap szükséges, hogy erre egy kis útmutatást kapjunk.

Rav: Természetesen, hiszen az egónk állandóan működésben van.

Kérdező: Milyen útmutatásra gondol?

Rav: Ennek egy nemzeti alaptervnek kell lennie, amit sugároz a rádió és a tévé, tanulják a gyerekek az iskolában, és mindent ez itat át. Hogy érezzük, hogy ez elkerülhetetlen. Nincs más módja, hogy a népünk megmaradjon.

 

Kérdező: Mire használjuk fel a közelgő Pészach majdnem két hetes periódusát? Hogyan használjuk fel annak érdekében, hogy…

Rav: Pontosan erről szól a Pészach. Hogy mindannyian leülünk egyetlen asztal köré, eszünk, iszunk, és megáldjuk egymást.

Kérdező: Mi az étkezés jelentése?

Rav: Hogy megmenekültünk saját gyűlöletünk elől. Mi történik az egyiptomi kivonulást követően? „Ma váltatok néppé.” „Kapcsolódtatok egymáshoz.” Ha az egónk, a Fáraó irányítása alatt állunk, képtelenek vagyunk az egyesülésre. Száműzetésben vagyunk. Ha a Fáraó nincs, végre kapcsolódni tudunk, és ezt hívjuk Izrael népének.

Kérdező: Mit kíván Izrael népének az idei Pészach alkalmából?

Rav: Kapcsolódást. Csak erre van szükségünk.

https://laitman.com/2019/04/what-is-pharaoh-in-kabbalah/

 

67 queries in 0,140 seconds.