Dr. Michael Laitman

ATóraadás örömteli ünnepe

Sávuotkor történik első ízben döntés arról, hogy elfogadjuk a kölcsönös garanciát. Sávuot az edények szempontjából elnevezett ünnep neve – ilyenkor, a Pészach és Sávuot közötti 50 napban, az Omerszámlálásnak nevezett folyamat részeként fokozatosan korrigáljuk önmagunkat.

Az ‘Omer’ kapcsolatokat jelent. Az 50 nap alatt összegzést végzünk, tisztázzuk, mi az, ami korrigálható számunkra, és mi az, ami nem. Miután minden hiányosságot összeszedtünk, az 50. napon hozunk döntést arról, hogy mit tehetünk ezekkel.

Minden nap a szfírák egyikére kérünk korrekciót és áldást. Összességében hétszer hét, azaz negyvenkilenc szfíra teszi ki a köztünk lévő kapcsolatot a Malchut és a Bina szintjei között. Az 50. napon már rendelkezünk a korrigált edénnyel, a korrigált vággyal, és képesek vagyunk fogadni a Reformáló Fényt.

Így válunk egy emberré egy szívvel, és a korrigáló és reformáló Fény helyett a Fény kitöltést ad számunkra. Ez a Tóra megszerzésének kezdete.

Sávuot, a Tóraadás ünnepe mindezt szimbolizálja. Nagyon fontos, nagyszabású és különleges ünnepről van szó. A Tóra megkapásánál nincs örömtelibb ünnep Izrael számára.

De az emberek nem tulajdonítanak akkora fontosságot ennek az ünnepnek, mint ahogy kellene. Annyit tudnak csak, hogy ilyenkor tejtermékeket szokás fogyasztani. Az ünnep az első aratásról is nevezetes. A Teremtő úgy adja át nekünk a Tórát, mint ahogy a tehenek a tejet.

Az Izrael területén élő, Izrael névre hallgató nemzetnek, mint a spirituális gyökér korporális ágának, tisztában kell lennie a Tóraadás valódi jelentésével. Nem létezik nagyobb ünnep. Nyilván az egyiptomi kivonulás a kezdőpont, de mindez csak a Tóra megkapásának előkészületének számít.

Nem számít, hogy a tízparancsolattal ellátott első két kőtáblát a megszerzést követően darabokra törtük. Ezen keresztül járják át edényeinket a Tóra szikrái, mivel ezek az edények még mindig keverednek az egyiptomiak edényeivel – ezért készítjük el az aranyborjút. Később, Jom Kippur idején megkapjuk a második táblákat, és az ünnepeket követően elérjük a Purimot. Ezzel zárul az év. Reménykedjünk benne, hogy legalább hozzákezdünk ahhoz a folyamathoz, amelynek beteljesülésére csak a korrekció végén kerül sor.

https://laitman.com/2014/06/a-joyful-giving-of-the-torah-holiday/

67 queries in 0,118 seconds.