Dr. Michael Laitman

Család és házasság, kilencedik rész

Ki vezeti a családot?

Kérdés: Ki legyen felelős a család vezetéséért?

Válasz: Annak feladata a vezetés, aki férj és feleség között áll, és akit Teremtőnek hívnak. Férj és feleség, és közöttük a Teremtő, aki irányít.

Kérdés: És mielőtt Ő felbukkan, ki irányítson?

Válasz: Hogy lehet ezt meghatározni? Egyáltalán miért kell irányítani? A hangsúly a kapcsolaton, együttműködésen, egységre lépésen és kölcsönös egymásban foglaltatáson kell, hogy legyen.

El kell érnünk azt az állapotot, ahol szavak nélkül is megértünk mindent, ahol a támogatás és a kommunikáció gondolati úton történik. Egyáltalán nincs szükség rá, hogy beszéljünk. Nincs igaza a feleségnek, aki letorkollja férjét: „Soha nem beszélsz hozzám.” A férfi hallgatagabb, míg az asszony általában többet beszél.

De a legjobb állapot valójában az, amikor nem szorulnak rá a kommunikációra, még érintés útján sem. Egyetlen organizmusként élik meg egymást.

Ily módon érzem a páromat, a gyermekeimet és a családomat. Ezért mondja az idézet: „Az ember felesége olyan, mint a teste.” Akár ilyen mértékben is érezhetjük egymást.

Kérdés: Ezért van az, hogy ha ténylegesen szeretnénk felfedni a Teremtőt, az idegent a hozzánk legközelebb álló személyként kell érzékelnünk?

Válasz: Igen. Azaz kizárólag a család segítségével lehetetlen elérni a Teremtővel való kapcsolatot.

Kérdés: Vagyis lehetséges, viszont a kapcsolat minimális lesz.

Válasz: Olyannyira, hogy elképzelni sem tudom. A személynek szüksége van az egészséges egoizmusra, ami „kivezeti önmagából”. Ugyanarra a belső egoizmusra van szüksége, amikor családját vagy más személyt, mint hozzá közel álló embereket képzeli el. Így lesz különbség “azok” és “ezek”, “külső” és “belső” között. És ekkor lesz képes orientálódni, minden fajta kommunikációs modelleket felépíteni önmagában, amikor másokkal érintkezik. Csak így lehet haladni.

https://laitman.com/2019/12/family-and-marriage-part-9/

67 queries in 0,599 seconds.