Dr. Michael Laitman

A korrekció módszere, nyolcadik rész

A barát mindig szem előtt van

Baal HaSzulam, „A Teremtő és a teremtmény iránti szeretet”: „A személy biztosan szereti önmagát, teljes szívével és lelkével, minden hatalmával. Ami azonban a Teremtő szeretetét illeti, itt becsaphatja magát. A barátnál pedig mindent eldönt az, ami a szeme elé tárul.”

A baráti viszony korrekciójának törvénye fontosabb, mint a Teremtővel ápolt kapcsolat korrigálásának előírása, mert ez a módja, hogy egyre közelebb kerüljünk Hozzá. Nem tudom elképzelni a Teremtőt, de a barát állandóan előttem áll, és világosan meggyőződhetek róla, hogyan viszonyulok hozzá.

Megjegyzés: Baal HaSzulam azt írja, hogy az egész nemzet, ami a Babilonban található különböző nemzetek képviselőiből állt, megkapta a korrekció módszerét. Ez a világ egoista érzékelésére irányul, és arra a szemléletre, ami az egyén saját kielégülésére és kitöltésére törekszik.

Rav megjegyzése: Egy bizonyos feltételben részesültek. A Teremtővel való összetapadás érdekében el kellett fogadniuk a „Szeresd a felebarátod, mint önmagad!” elvét.

Abban az időben, az ókori Babilon hanyatláson ment keresztül, amelyre a „babiloni torony” elnevezés segítségével utalunk. Az egoizmus hirtelen az egekbe szökött, kitört az emberek egymásra irányuló gyűlölete, és képtelennek mutatkoztak arra, hogy békében éljenek egymás mellett. Ez vezetett a babiloni birodalom pusztulásához. Hasonló folyamat zajlott le Rabbi Akiva, vagyis a Szentély megsemmisülésének idején.

Kérdés: Azért kaptuk az önszeretetet, hogy tudatosíthassuk, mi célból kell gondoskodnunk a barátról és szeretni őt?

Válasz: Természetesen. Csak az ellentétén keresztül érthetjük ezt meg.

https://laitman.com/2020/01/the-method-of-correction-part-8/

67 queries in 0,127 seconds.