Dr. Michael Laitman

Az önmegvalósítás az ember énjének a megtestesülése

Kérdés 

A személyes növekedés egy folyamata az emberi fejlődésnek, ami magába foglalja az önmegvalósítást és az emberi tevékenység valamennyi szférájának gyakorlati növekedését. Abraham Maslow pszichológus egy piramis formában elrendezve ábrázolta az összes emberi igénycsoportot. A piramisnak az úgynevezett fiziológia igények vannak, fedélre vágyás, éhség, szomjúság. Ezek után következik a biztonsággal összefüggő vágy. Majd az úgynevezett szociális igények, melyek az összetartozás, a szeretet, a családról való gondoskodás és mások elfogadása. A legmagasabb szintű vágyak pedig spirituálisak, önmegvalósításra irányulóak. 

Mi van az ember önmegvalósításra irányuló vágyai mögött?

Válasz 

Az önmegvalósítás a legerősebb vágyak egyike az emberben, hogy ezen keresztül megnyilvánulhasson az Én. Gyakorlatilag ez egy Istenné válásra irányuló vágy, attól függően, hogy képzeli el ezt valaki. 

Azonban, ha valaki nem valósítja meg önmagát ezen a módon, akkor ez azt jelenti, hogy az emberré válás szikrája nem emelt hiányt az adott emberben. Végül is az Adam szó, az Edome, Domeh szóból származik, ami a hasonlóságot jelent és ez a Teremtővel való hasonlóságra utal.  Ezért amikor valaki meg akarja valósítani önmagát, azt érzi, a Teremtőt hozza létre önmagában. Kiderül, hogy az önmegvalósítás a Teremtő megismerésének a vágya. Mivel a Teremtő és a Természet ugyanaz a koncepció, ez a teljes Teremtés megismerésére irányuló vágy.

Kérdés 

Mennyire különbözik ez, egy mindennapi megismeréstől? Végül is, a Maslow piramis része a megismerési és tudásvágy. 

Válasz 

Nem, nem egy egyszerű tudásról beszélünk, mint például a fizikában. Ez egy vágy a természet feletti uralomra. De legalább valami különleges dolgot érjünk el, ami másoknak nincs, csak nekünk. 

Ma gyakorlatilag mindenki a természet mestere akar lenni. Láthatjuk, hogy mindenki meg akarja szelídíteni a természetet, hogy fölé kerekedhessen.

Kérdés 

Lehetséges az önmegvalósítás a piramis minden szintjén? Mondjuk meg akarom magam valósítani egy üzletben. Nem csak a pénz érdekében, hanem azért, mert vágyam van az irányításra és üzlet építésre. 

Válasz 

Igen, így van, minden szinten belép az önmegvalósítási vágy. Ezért az embernek meg kell gondolnia, miképpen értheti meg az adott szinthez tartozó önmegvalósítást, hogy kell önmagát fejlesztenie, összehasonlítania magát másokkal. Egy bizonyos harcban kell lennie, versenyben másokkal, különben nem lesz előre haladás.

KabTV “Menedzsment képességek,” 20/06/25     
Angol blog: https://laitman.com/2020/08/self-realization-is-the-embodiment-of-the-persons-i/
67 queries in 0,895 seconds.