Dr. Michael Laitman

Útmutató a kerek asztalokhoz, 3. rész

A kerekasztal szakaszai

Megjegyzés: A kerekasztal módszertanának alkalmazása előtt, workshoppot kell tartani. Melynek célja egy meleg, biztonságos légkör megteremtése, a téma és a résztvevők fontosságának felemelése.

Megjegyzésem: Valóban, ez nagyon fontos. Végül is egyszerű, egoista embereket veszünk, akik az egoizmus szempontjából próbálnak megoldani valamilyen problémát. Meg kell győznünk őket arról, hogy csak akkor oldhatják meg a problémát, ha integráltan kapcsolódnak egymáshoz egoizmusuk felett.

A lényeg maga a feladat, nem az, hogy ki oldja meg a problémát, mert mindenki részt vesz ebben a folyamatban. A résztvevőknek közös döntést kell hozniuk, mert ez a helyes, és nem azért, mert valaki egyéni döntése, bármennyire is zseniálisnak tűnik.

Más szavakkal, mielőtt bármilyen döntést meghoznánk, fontos, hogy összekapcsolódjunk egy közös érzésben.

Megjegyzés: A második szakasz: A kör minden tagja önértékelést végez arról, hogy mennyire hajlandó részt venni, az egész csoport kapcsolatának erősítésében.

A harmadik szakasz a közösség és a résztvevők közötti kapcsolat érzékelése. Még ha nem is értem el,  mesterségesen mutatom mindenkinek. Nem tudják, hogy játszom.

A negyedik szakasz: mindenki megpróbál a legjobb tudása szerint beszélni, az egység és az összekapcsolódás előnyeiről, mert senki nem lenne képes elérni az eredményeket és megoldani a kitűzött feladatokat egyedül.

Megjegyzésem: A legfontosabb az, hogy mindenki egyetért abban, hogy a közös döntés lesz az egyetlen és helyes.

Kérdés: Az ötödik szakasz – az érzések teljességének állapotában a résztvevők a kerekasztal módszerével, kezdik közvetlenül megvitatni a témát és megoldani a problémákat. Ez a különbség az integrál módszer és a többi között, mert ez utóbbiak, azonnal elkezdenek egyes kérdéseket megoldani anélkül, hogy először kommunikációt létesítenének. Enélkül a megoldás lehetetlen.

Mit gondol, mennyi ideig tarthat ez a folyamat? Fél óra alatt, össze lehet így hangolódni?

Válasz: Alig hiszem! Nem is tudom elképzelni, hogy ezt néhány hónap alatt meg lehetne csinálni. De törekednünk kell erre. Dolgoznunk kell rajta. Attól függ, miről beszélnek az emberek, milyen témáról, és hogy milyen állapotban vannak kezdetben.

Tegyük fel, hogy sebészek, akik sok műtétet végeztek, most viszont van egy olyan betegük, akinek látszólag megoldhatatlan problémája van, és siralmas következtetésekre jutottak a korábbi önálló megoldási kísérleteikkel kapcsolatban. Aztán rájönnek, hogy nyilvánvalóan csak közös ötleteléssel képesek valamilyen új megoldást találni.

[270376]
 KabTV „Vezetői Készségek” 20/07/09
Forrás: https://laitman.com/2020/09/guide-for-round-tables-part-3/
67 queries in 0,126 seconds.