Dr. Michael Laitman

Útmutató a kerekasztalokhoz, 7. rész

Kerekasztal: A mások meghallgatásának kötelezettsége

Kérdés: A kerekasztal módszertanának fontos pontja, a mások meghallgatásának kötelezettsége. Miért olyan fontos ez?

Válasz: Hogyan juthatunk el a közös véleményre, ha nem hasonlítjuk össze magunkat másokkal és másokat önmagunkkal?

Nagyon nehéz figyelmesen meghallgatni egy másik embert. De a figyelmes meghallgatás nem azt jelenti, hogy mindig kritikusan fordulunk a másik felé, és azt ellenőrizzük, hogy mi az, ami számunkra megfelelő és mi nem.

A másik meghallgatása azt jelenti, hogy leválasztjuk magunkat önmagunkról, “másolatot készítünk” magunkról, amilyennek aznap érezzük magunkat, és elkezdjük érzékelni a másikat önmagunkban, mintha belépnék a másikba, és ebből a szemszögből magunkat hasonlítanánk őhozzá. Ez nagyon hosszú folyamat. Egy perc, itt nem elég.

A másikat hallgatva belépek a másikba, megszokom ezt az állapotot. Éreznem kell, mit érez, miért gondolkodik így ahogy, miért oldja meg ezt a problémát a maga módján, és nem úgy, ahogy én.

Kérdés: Nagyon nagy stressz valakire figyelni. Ehhez bizonyos motivációnak kell lennie bennünk. Tegyük fel, hogy ha valaki hasznos információkat ad nekem, akkor kész vagyok meghallgatni őt. De ez nem mindig van így. Mi motiválhat arra, hogy valaki mást meghallgassak, különösen, ha nem értek egyet vele?

Válasz: Az, hogy meg akarjuk találni a probléma helyes megoldását. Ez a legfontosabb számunkra, sokkal fontosabb annál, hogy egyetértünk-e, vagy sem, vagy annál, hogy kinek van igaza, vagy ki az aki  téved. Meg kell találnunk a probléma helyes megoldását, függetlenül annak forrásától.

[270628]
A KabTV „Vezetői Készégek” 
20/07/09forrás:https://laitman.com/2020/09/guide-for-round-tables-part-7/
67 queries in 0,150 seconds.