Dr. Michael Laitman

Nem halljuk meg egymást

Kérdés: Mindenkinek szüksége van arra, hogy képes legyen másokra figyelni. A szülőnek meg kell hallgatnia gyermekét. A gyerekeknek hallgatniuk kell tanáraikra, akik feladatokkal látják el őket. A vezetőnek meg kell tudnia hallgatni beosztottait, és így tovább. 

A legtöbb ember nagyszerű hallgatóságnak tartja magát. Olvastam egy kutatásról, ami szerint csak 10%-unk rendelkezik mások meghallgatásának képességével. Mi ennek az oka? Miért gondolják az emberek, hogy meg tudnák egymást hallgatni, miközben ennek az ellenkezőjét látjuk. 

Válasz: Mivel az ember hagyja, hogy az egója vezesse. Azt akarja, hogy mindenki lássa, milyen figyelmes, barátságos, érzékenyen reagáló emberrel állnak szemben. A helyzet azonban az, hogy az egyén csak magát hallja, csak magát látja, és kizárólag önmagát igazolja vissza. Éppen ezért igen nehéz jól kommunikálnunk egymással. Képtelenek vagyunk meghallani egymást.

Annak dacára, hogy manapság mindenféle video- és audió-összeköttetési módok állnak rendelkezésre, szükséges volna ellenőrizni, hogy valójában milyen mértékben kapcsolódunk egymáshoz. A társas készségünk semmivel nem vált fejlettebbé. Ülünk, és mindenféle műsort hallgatunk, amelyek azt lennének hivatottak elősegíteni, hogy kapcsolódjunk, de nem látunk, és nem hallunk senkit magunkon kívül. 

Kérdés: Az interperszonális kapcsolatok egy alapvető szabálya szerint nem lehet tisztán kivenni a másiktól érkező üzenet jelentését. Élettani akadályai vannak, hogy megragadjuk a beérkező üzenetet.

Az általam olvasott kutatásban leírták, hogy hallási észlelésünk mindössze 25%-os hatékonyságú. Még az informális, barátok közötti beszélgetésben is az információ csupán 60-70%-a kerül feldolgozásra.

Mi az oka ennek a hibás működésnek? Talán léteznek olyan dolgok, amikre különösen befogadó az egó.

Válasz: Nem számít, hogy mire befogadó az egó, és mire nem. Mivel mindenkit beburkol a saját önszeretete, és csakis önmagát akarja érezni, bármi, ami elér hozzánk, helytelen módon kerül értelmezésre, és ezért feldolgozás helyett ott reked a két ember közötti térben.

[272619]
KabTV “Kommunikációs Készségek” 20/08/14
Forrás: https://laitman.com/2020/11/we-dont-hear-each-other/
67 queries in 0,623 seconds.