Dr. Michael Laitman

Mi határozza meg az élet és munka iránti motivációt?

Megjegyzés: Két tényező áll a motiváció hátterében. Egyrészt az, hogy az ember hogyan értékeli a siker lehetőségét, másrészt pedig a cél fontosságának mértéke. Amennyiben valaki nem látja a siker lehetőségét, akkor nem veszi a fáradságot, hogy elvégezze a munkát.

Dr. Michael Laitman kommentje: Három típusú motivációval kell számot vetnünk: ezeknek a szándék, a megszerzés és a kielégülés adják az alapját. Mindebből kiindulva, az embernek nem elég tisztában lennie a jövővel, de tisztán és részletekbe menően is kell látnia azt, képesnek kell lennie, hogy elemezze, összetevőkre bontsa és újra összeillessze a részeket. Meg kell értenie, milyen módon jut el az ilyesfajta jövő állapotába.

A motiváció mindössze egy szó. De amint elkezded képletek, grafikonok, táblázatok és projektek segítségével formába önteni, máris kezdetét vette a komoly munka. 

Kérdés: Vagyis ha az ember a jövőt vizsgálja, kell, hogy lássa az adott cselekvésből származó hasznot?

Válasz: Ez szükségszerű, hiszen ez biztosítja a motivációt. Olyan a természetünk, hogy képtelenek vagyunk energiát fektetni olyasvalamibe, aminek nem látjuk a minket szolgáló hasznát. 

Kérdés: Miért alakította úgy a Természet, hogy léteznek motiváció nélküli emberek? Még az élethez szükséges motivációnak is híján vannak. Mi ennek az oka?

Válasz: Az ok a lélek gyökerénél keresendő. Itt nincs mit mondani. Vannak olyan emberek, akik élni akarnak, és olyanok, akik kezdettől fogva elutasítják az életet. Mindez annak függvénye, hogy az illető milyen mértékben látja jövőjét, illetve saját magát ebben a jövőben.

Kérdés: Ön képes volna megadni az élethez szükséges motivációt olyan embernek, aki nem rendelkezik ezzel?

Válasz: Én senkinek sem tudok adni semmit. Csak abban tudok segíteni, hogy az ember kifejlessze motivációját.

Kérdés: Lehetséges, hogy az ember ezt a motivációt saját bensőjében fejlessze ki?

Válasz: Igen, ha apránként teszi. Képtelenség azt mondani neki: „Gyerünk! Állj neki!” mivel nincs az önálló fejlődéshez elégséges ereje. De ha lépésenként halad, szert tehet rá. Ez főleg attól a környezettől függ, amelyben él.  

Kérdés: Néha előfordul, hogy a motiváció egyszer csak eltűnik, majd ugyanolyan hirtelenséggel megint felbukkan. Képes lehet ezen a hullámzáson úrrá lenni az ember?

Válasz: A környezeted bármikor igénybe veheted. Gondolok itt könyvekre, emberekre, mindenre, amiből energiát tudsz meríteni. 

[273449]
KabTV “Vezetői Készségek” 20/08/28
Forrás: https://laitman.com/2020/11/what-determines-the-motivation-to-live-and-work/
67 queries in 0,151 seconds.