Dr. Michael Laitman

Covidofóbia – a félelem új típusa

Kérdés: A pszichológusok egy újfajta félelem megjelenéséről vitatkoznak: ez a covidofóbia. Egyesek szerint ez egyszerűen az ember egészséggel kapcsolatos korábbi félelmeinek súlyosbodása. Mások szerint ez egy speciális fajta félelem, amely most alakul ki. De egy dologban egyetértenek: minél tovább tart a járvány és a karantén, annál több ilyen eset fog megjelenni.

Hogyan tudja egy ember a félelmét megszüntetni ebben a koronavírus-korszakban?

Válasz: Úgy gondolom, hogy ez a vírus tovább fog terjedni, és végül egy olyan állapotba vezet, ahol egyrészt mindannyian félünk tőle, másrészt valahogy megszokjuk, hogy ez adott és együtt kell élnünk vele. De az egyik nem zavarja a másikat.

Annak ellenére, hogy életünket mindenféle fenyegetés veszi körül, mégis létezünk. Ezzel a vírussal is együtt fogunk élni. Legyünk kissé okosabbak, tanuljunk meg betartani bizonyos szabályokat, és csendben éljünk tovább vele. Végül is más vírusok jönnek, és még több probléma lesz. Így fokozatosan más életmódot fogunk megszokni.

Látni fogjuk, hogy ez a vírus valójában még jó is. Oktat, közelebb hoz és helyesen pozícionál minket egymáshoz viszonyítva. Általában a kommunikáció teljesen felesleges elemeit, sőt a kultúra elemeit is eltávolítja az életünkből. Nyilvánvaló, hogy erre szükség van, és nélkülük is megvagyunk.

Azt mondják, hogy bármi is történik, az a legjobb. Egyrészt ez igaz. Másrészt minden probléma folyamatosan tovább visz minket. Ezért tudni kell együtt élni vele.

A vírusok elleni küzdelem nem segít rajtunk. Már látjuk. Valójában soha nem volt harc. A vírusokkal lehetetlen harcolni. Bennünk vannak. Mindannyian vírusok milliárdjaiból állunk – az egész testünk. Ezért nem a küzdelem a lényeg, mintha a saját testével harcolna az ember, hanem az, hogy hogyan alkalmazkodik önmagához úgy, hogy ezzel együtt is létezzünk. Akkor az élet egy kicsit örömtelibbnek és jóindulatúbbnak tűnik majd számunkra.

[273965]
KabTV “Kabbala Expresz” 20/11/06
forrás: https://laitman.com/2020/11/covidophobia-a-new-type-of-fear/
67 queries in 0,115 seconds.