Dr. Michael Laitman

Természeti törvények és jogi normák

600.02

Kérdés: Azt írja a cikkeiben, hogy a felebarát iránti szeretet és a kölcsönös garancia (Arvut) a természet törvényei. Ezért ezek be nem tartása okoz minden problémát és kataklizmát, amelyekkel az emberiség a történelem során szembesült.

Lehetséges-e tudományos szempontból bebizonyítani és kimutatni e törvények be nem tartása miatti károkat, majd bevezetni őket jogi normákként, hogy az állam legalább egy külső megnyilvánulásban védje őket, nem említve az érzékelhető módon való megjelenésüket?

Válasz: Nem szabhatsz olyan törvényeket és viselkedési szabályokat a társadalomra, amelyek nem követhetőek, bármennyire csodálatosak, helyesek és talán még igazak is. A természetben valóban léteznek.

De az emberiség még nem elég érett arra, hogy szükségét érezze a betartásuknak. Csak azt tudja megtenni, amit felismer, látja a szükségességét, megérti hogyan kell megvalósítani ezeket a  törvényeket, és teremt egy keretet amely megvédi ezeket a törvényeket stb.. 

Például tudjuk, hogy létezik a kölcsönös garancia törvénye (Arvut), amely szerint az élő organizmusok alacsonyabb szinten kölcsönhatásba lépnek, de állami törvényként nem vezethetjük be, mert az emberek továbbra sem lesznek képesek betartani.

Felfedjük a fizikai, kémiai és egyéb törvényeit, az ásványi, a növényi és az állati és egyéb természetnek, amelyekkel szembesülünk és amelyekben bele vagyunk foglaltatva. E törvények megértésével elmagyarázhatjuk ezeket mindenkinek, mivel azok be nem tartása azonnali büntetést von maga után. De a természetben vannak olyan törvények, amelyek végrehajtása vagy be nem tartása nem jár pillanatnyi jutalommal vagy büntetéssel.

Kérdés: Nem látjuk azonnal a következményeket? Vagy látjuk, de nem tudjuk összekapcsolni az okot a következménnyel?

Válasz: Igen. Ezért nem vezethetjük be ezeket a természeti törvényeket a társadalom törvényeként. Fel kell emelnünk a társadalmat arra a pontra, hogy megvalósítsák vagy saját szemükkel lássák cselekedeteiket a földi tudományok szintjén. Vagy úgy, hogy az erkölcsi viselkedés, a helyes interakció törvényeként érzik azt magukban.

Akkor bevezetheted őket. Ellenkező esetben eltöröd a társadalmat, forradalmakat idézel elő, amilyet megtapasztaltunk Oroszországban, amikor az emberek között erőszakosan kialakították a jó kapcsolatokat, bár egoisták lévén, egyáltalán nem értették, miért követelik ezt tőlük.

[274446]
KabTV “Kommunikációs Készségek” 20/10/09
Forrás: https://laitman.com/2020/12/natural-laws-and-legal-norms/
65 queries in 0,113 seconds.