Dr. Michael Laitman

Az önzetlen szeretet

527.02

Kérdés: Nem tulajdoníthatunk szeretetet a kövületi, növényi és állati szinteknek, mivel nincs szabad akaratuk. Ezeken a fejlettségi fokozatokon, az érintkezést az ösztönök, gének és különféle törvények határozzák meg. Csak szabad akarat esetén beszélhetünk szeretetről, csak abban az esetben, ahol adott a lehetőség, hogy valaki egoista természete fölé emelkedjen.

Amikor ego nélküli, isteni természetű, abszolút szeretetről beszélünk, akkor a szeretet adakozó minőségére gondolunk, és ez az a minőség, ami mindig jellemző kell, hogy legyen az emberre. Kijelenthetjük, hogy az adakozási minőség szeretete, maga a szeretet?

Válasz: Igen. Ugyanakkor olyan módon kell bánnod a másikkal, hogy semmilyen tőle érkező rossz hatás nem gátolhat meg abban, hogy továbbra is szeresd őt. 

Kérdés: Az adakozás minősége benne van a másik emberben, vagy bennem?

Válasz: Benned. A másik embernek ehhez semmi köze.

Kérdés: Hogyan lehet eldönteni, hogy az ember altruista módon szeret, vagy tisztán önző okok vezetik?

Válasz: Ezt képtelenség eldönteni. Hogy biztonsággal választ adhassunk, tudnunk kéne, hogy a pénz miatt szeret vagy önzetlenül? Mivel kapcsolatosan önzetlen valójában?

A Kabbalában nincs a szeretetet részletező koncepció. A szeretet örömként van definiálva. Azt, amit a felebarát, a Teremtő vagy önmagunk szeretetének hívunk, akár egoista, akár altruista szeretetet takar, a saját magunk irányában felhasznált egoizmus mértéke határozza meg. Ezzel a másik érdekében hasznosított egoizmust állítjuk szembe. Látjuk tehát, hogy folyamatosan távolodunk a „szeretet” fogalmától.

Még amikor azt is mondjuk, hogy „Szeresd felebarátod, mint önmagad!”, ez annyit tesz, hogy amilyen egoista módon bánsz önmagaddal, pont ugyanilyen szellemben bánj másokkal is. Vagyis, amint kitöltöd önmagadat, ugyanilyen mértékben kell kitöltened másokat is.

[275151]
KabTV “Kommunikációs Készségek” 20/10/23
Forrás: Selfless Love | Laitman.com
65 queries in 0,640 seconds.