Dr. Michael Laitman

Mi ad örömet egy Kabbalistának?

Kérdés: Ha egy Kabbalista látja, hogy teljesen különböző emberek egyesülnek, és ebben az egyesülésben felfedik a „Teremtő” nevű erőt, ez örömet okoz nekik. Mi van akkor, ha az emberek csak úgy egyesülnek, hogy nem fedik fel a Teremtőt?

Válasz: Amikor az emberek nem a jó részvétel, egy jó cél érdekében egyesülnek, az negatív hozzáállásként nyilvánul meg a Teremtővel szemben.

Megjegyzés: Tegyük fel, hogy egyesülnek, hogy egy szimfóniát hallgassanak meg, vagy focit nézzenek.

Válaszom: Ha ugyanakkor nem arra törekszenek, hogy kárt okozzanak valakinek, akkor ez is jó.

Amikor a tanárommal elhaladtunk a stadion mellett, ahol focimeccs zajlott, és ahonnan a zaj hallatszott, mindig azt mondta: “Ezt a helyet tiszteletben kell tartani, mert a játék örömet okoz az embereknek.”

Kérdés: Vagyis mindenfajta egyesülést, amely betölti az embereket, örömnek hívják, és maga a Kabbalista örül ennek a pozitív érzelemnek, amikor rájuk tekint?

Válasz: Igen. És ha ő maga is ilyen érzelmeket okoz másokban a részvétele révén, akkor természetesen örül a pozitív eredményeinek.

Kérdés: Rabash azt írja, hogy mindig hozzá lehet adni az örömöt. Nincs olyan állapot, amikor az ember azt mondja: “Ennyi, elég.” Létezik olyan, hogy ez egy folyamatos hiány?

Válasz: Igen, mert nincs abszolút kiteljesedésünk, teljes örömünk. Elvileg szeretnénk elérni egy ilyen állapotot, de ez pusztán utópisztikus.

[275861]
KabTV “Spiritualis Állapotok” 19/04/03
forrás: https://laitman.com/2021/01/what-brings-joy-to-a-kabbalst/
65 queries in 0,641 seconds.