Dr. Michael Laitman

Eszenciánk megértése

28.02

Kérdés: A Kabbala szerint mi az, az ember? Mi az eszenciája?

Válasz: Természeti világunkat kövületi, növényi és állati szintekre osztjuk fel. Jelenlegi állapotunk szerint mi is az állati részhez tartozunk, mivel bármely más állathoz hasonlóan földi életünkkel, saját testünk fenntartásával vagyunk elfoglalva.

A különbség csak annyi, hogy míg az állatokat ösztöneik segítik, hogy biztosítsák létezésüket, addig ránk nem hatnak ilyen parancsoló erővel egyéni ösztöneink, inkább környezetünk, főleg a társadalom által meghatározott elvekre támaszkodunk.

Az állatok szintén családokban élnek, rendelkeznek vezetőkkel és lakhellyel. Mégis, ezek egy tisztán belülről jövő, természet adta, ösztönös irányítás megnyilvánulásai. Az állatvilág hierarchiája és küzdelmei egyszerű és közvetlen módon nyilvánulnak meg, míg az emberek esetén ezek igen komplexek.

Nem látjuk át, hogy milyen algoritmus segítségével kommunikáljunk egymással ,vagy a minket körülvevő társadalmi közeggel. Nem vagyunk tisztában azzal sem, hogy a társadalom milyen módon irányít és orientál minket, illetve hogyan határozza meg értékeinket és fejlődésünket.

Ezekben a kérdésekben az ember – az állatokkal összehasonlítva –- zavarodott és boldogtalan. Az állatok pontosan tudják, mit akarnak, tisztán törekednek környezetük és ivadékaik megőrzésére – már amennyire az ökoszisztéma engedi nekik, hogy ezt megtegyék. Az ember nem!

Mi egyfolytában az önpusztításra törekszünk. Ez érthető is, hiszen amit a természettől kapunk, annak semmi köze földi fejlődésünkhöz. Nem pusztán testünk szolgálatának tekintetében kell fejlődnünk, hogy szükségtelen örömöket (étel, szex, vagyon) pumpáljunk magunkba. Láthatjuk, hogy semmi kielégülést, semmi boldogságot nem jelentenek ezek. Nem profitálunk belőlük. Csak arra szolgálnak, hogy borússá tegyék életünk egét.

Minden cselekvésünknek téves irányt adunk. Ha helyes módon tudnánk használni szociális vágyainkat – a hírnevet, hatalmat, vagyont és tudást –, és segítségükkel próbálnánk elérni a magasabb, „emberi” szintet, akkor valóban célba érnénk, és megtapasztalnánk, milyen nagybetűs Emberként élni.

[280789]
A KabTV “Közelkép” című műsorából 09.08.19Forrás: Understand Your Essence | Laitman.com
65 queries in 0,123 seconds.