Dr. Michael Laitman

Spirituális és fizikai szenvedés

546.03

Kérdés: Hogyan kell kezelni a különböző betegségeket? Ezek korrekciót jelentenek?

Válasz: Természetesen korrekciót jelentenek. Sőt, a Kabbala szerint kívánatos, hogy a halál gyötrelmeit ne szüntessük meg. Ezek komoly korrekciók az egoizmusunkra nézve.

Igen, a lehető legkönnyebbé kell tenni, de alapvetően csak megkönnyíteni. Ez az egoizmus általános korrekciója, amely konkrét szenvedéseit abban az állapotban szenvedi el és fejezi be, amelyben létének legalacsonyabb szintjén érzi magát. Létezésünk összes többi része a spirituális létra minden fokán el van kenődve.

Komment: A fizikai szenvedés ismerős számunkra. De spirituális fajtája teljesen más. Belső, érzelmi élményhez hasonló, a fizikai szenvedés mégis sokkal gyűlöletesebb. 

Az én válaszom: A fizikai szenvedés fölé emelkedhetsz úgy, hogy már nem érzed azt, de a spirituális szenvedést ki kell javítani, és fel kell váltani egy magasztosabb szenvedéssel. Innen nincs módod menekülni.

A szenvedés a beteljesülés hiánya az egoizmusban. Ha ezt az adakozás és a szeretet képességének hiányával helyettesítjük, akkor teljesen más hangot üt meg – a szeretet szenvedése. Ez már teljesen más; céltudatos és önmagában édességet hordoz. Mindenféle rossz szenvedést felcserélhetünk jó szenvedéssel.

Kérdés: Amikor Ön beteg volt, tanára, Rabash azt mondta, örömöt kell, hogy találjon benne. Hogyan hasznosítható a fizikai betegség?

Válasz: Nincs szükség, hogy szándékosan előidézzük. De a fizikai szenvedés segít az embert elvezetni a célhoz.

Nem szabad dagonyázni a szenvedésben, várni vagy magasztalni azt, ám ha megesik velünk, igyekeznünk kell magasabb rendű formáira váltani, és megérteni, hogy bármilyen típusa felemeli az embert, és megtisztítja egoizmusától.

A mi szintünkön azonban ez egy nagyon hosszú és rossz út. Ezért a Kabbala a szenvedés ellen van.

[309318]
A KabTV „Hívást kaptam. A testi szenvedés előnyei” 2012.05.21
Forrás: Physical and Spiritual Suffering | Laitman.com
65 queries in 0,839 seconds.