Dr. Michael Laitman

Amennyiben nincs csoportunk

Komment: Szinte törvényszerű, hogy amikor az ember neki fog, hogy tanulmányozza a Kabbalát, vakká válik a korporális világban létező dolgok iránt. Olyan, mintha eloldaná magát, és nem akarna ehhez a világhoz kapcsolódni. Úgy tűnik, mintha valami újat fedezett volna fel saját maga számára, de az eredmény ennek pont az ellenkezője. 

Rav [Tanító] válasza: Az eredmény, az emberben megmutatkozó még nagyobb mértékű egoizmus, hiszen fel kell emelkednie a következő szintre.

Ő azonban ellenzi ezt, a dolog nem működik a megnövekedett egoizmus mellett, ezért minden marad a régiben. Így hát a korporális világ egyre nagyobb vonzerőt gyakorol rá, és elmerül egy újfajta egoizmusban.

A múlt kielégülései, gyönyörei, hobbijai és sikerélményei egyszer csak még kellemesebbnek tűnnek, mint korábban. Azelőtt elutasította őket, most pedig utánuk nyúl, mert a benne lévő egoizmus azzal a szándékos céllal növekedett meg benne, hogy fölé tudjon emelkedni! Ő azonban nem teszi meg ezt, és marad az aktuális szinten.

Kérdés: Mindenki keresztül megy ezen a folyamaton?

Válasz: Hogyne! A kabbalát tanulók 90%-a nem is haladja meg ezt a szakaszt, ők azok, akik visszamennek abba az életbe, amit a megduzzadt egoizmus jellemez. A Kabbala gyakorlásával megtoldották önmagukat egy kis egoizmussal, képtelenek voltak fölé emelkedni, majd visszatértek világi ügyleteik intézéséhez: van, aki képeket fest, van, aki üzleteket bonyolít, mások pedig más jellegű tevékenységgel foglalkoznak. 

Ha azonban az ember komolyan integrálódott a csoportba, képes az egója fölé emelkedni és tovább lépni. Ez az útelágazás dönt, hogy merre megy tovább az ember és milyen irányt vesz élete.

[311138]
A KabTV „Van egy hívásom. Mit várjunk a kabbalától?” című adásából; 2012.12.22.
Forrás: If You Do Not Join the Group — Laitman.com
67 queries in 0,113 seconds.