Dr. Michael Laitman

Tízes és a tíz szfíra kapcsolata

Kérdés: Hogyan kapcsolódik a “tízes” fogalma a Tíz Szfírához? Felhasználható ez a felosztás belső magyarázatokra?

Válasz: Ha nehézséget okoz a spirituális tízes és a fizikai tízes összekapcsolása, képzeld el, hogy mindegyikünk egy-egy vágy, tíz különálló egoista vágy, amelyek összekapcsolódva lehetővé teszik, hogy egyetlen teljes altruista szándékot építsünk fel.

A közvetlen fény négy fázisát tanulmányozzuk: nulla, egy, kettő, három és négy. Csak öt fokozat van. De általában négyről beszélünk, mert a nulla fázis nem számít – az a gyökér, forrás.

A fény öt fázisa tíz Szfírává alakul át, mert az egyik Szfíra, a Tifferet, viszont hat részből áll.

A fénytől a vágyig vezető út pontosan tíz rész mentén halad. Nem lehet se kevesebb, se több. Rabash ír erről néhány cikkében, Baal HaSulam pedig a Tíz Szfíra Tanulmánya című könyvében.

A fénytől a vágyig, amit a fény hoz létre, tíz szakasznak kell lennie, ahol a legmagasabb szakasz maga a fény, a legalacsonyabb pedig maga a vágy. Így a fény, ahogy fokozatosan leereszkedik fentről, önmagában hozza létre a vágyat.

És aztán ennek az ellenkezője történik, ahol a vágy fokozatosan kezd olyan lenni, mint a fény. Kiderül, hogy a közvetlen fény tíz Szfírája akkor jelenik meg, amikor a fény a Keterből a Malchutba vágyat épít, és fordítva, amikor Malchut a Malchuttól Keterig tartó fénnyel akar formaegyezésbe kerülni.

[330651]
A Napi Kabbala leckéből 2020.02.19, „Felkészülés a kongresszusra"
forrás: https://laitman.com/2024/07/connection-of-the-ten-with-ten-sefirot/
64 queries in 0,609 seconds.