Dr. Michael Laitman

Kabbalisztikus szókincs

137

Kérdés: Amikor kabbalisztikus anyagot magyarázol, korlátozott számú kifejezést és szót használsz, de ezzel egyidejűleg érzéseid egész csokrát közvetíted különböző kombinációkban. Hogyan lehetséges ez?

Válasz: Elvileg, amint elkezdesz mindent a lélek tíz részre, vagy az öt világra, vagy az élettelen/kövületi, a növényi, az állati és az emberi természetre redukálni, akkor minden nagyon kézzelfoghatóvá, nagyon sűrítetté válik. Ezért a magyarázat kezelhető számú szóval történhet.

Az egészet néhány definícióra redukáljuk, mint a kémiában az atomokra, molekulákra és értékekre. Ugyanígy van ez velünk is. Ez a szűrő durvasága/vaskossága, a vágy nagysága és vastagsága, a fény nagysága és különböző állapotai, vagyis öt fény, öt szűrő, az egoizmus ötféle vastagságú típusa fölött, és a kettő közötti kombináció. Mindez egy kis, sajátos szókincs.

Az érzések és gondolatok közvetítésének minden hatalmas lenyomata és minden gazdagsága e néhány paraméter kombinációjában rejlik.

De ezek különböző ellentétes érzéseket váltanak ki belőlünk. És ezért, mindössze száz szóval végigmegyünk, abszolút mindent kifejezünk, amit az emberi létezésben, nemcsak a mi világunkban, hanem minden világban ki lehet fejezni. A lényeg az, hogy az ember érezze, amiről beszélsz. És akkor egy nagyon konkrét nyelv lesz köztetek.

A Kabbalában a szókincs minimális, akárcsak a vegyészeknél és a fizikusoknál. Nekik sincs sok szavuk és kifejezésük. A legfontosabb a paraméterek kombinációja minden lehetséges kombinációban és összefüggésben. Ezek adják az érzések és gondolatok teljes palettáját.

[330758]
A KabTV "Kaptam egy hívást. A kabbalista behatárolása" 2017.10.04.
forrás: https://laitman.com/2024/07/kabbalistic-vocabulary/
66 queries in 0,616 seconds.